Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Demokratiskt Sverige firar 200 år

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 14.53
1809 års regeringsform

Det är i år 200 år sedan Sverige förlorade Finland till Ryssland efter ett långt krig. På Livrustkammaren i Stockholms slott visas nu en stor utställning kring detta krig och nationella trauma, som kom att påverka Sverige och Finland på många sätt. Finland blev ett storfurstendöme under Ryssland. Och Sveriges tid som nordlig stormakt var över. Den svenske kungen Gustav IV Adolf hade avsatts. En ny mer demokratiserad period påbörjades i och med att det kungliga enväldet avskaffades och en ny regeringsform antogs den 6 juni 1809, som ju också blev till den svenska nationaldagen.

Kungamakten har i Sverige pendlat från envälde till att inta en mer formell betydelse. Under den svenska stormaktstiden var kungens ställning stark. Men efter Karl XII:s död 1718, och då Stormaktssverige föll ihop allt mer, kom en motreaktion mot enväldet. I 50 år levde svenska folket under den så kallade frihetstiden. Kungens makt reducerades till att bli en namnstämpel, om han inte ville skriva under vad råd och riksdag beslutat.

Med Gustav III kom en motreaktion. 1772 gjorde denne kung en oblodig revolution och återtog kungamakten, som 1789, detta revolutionens år i Frankrike, ytterligare förstärktes till ett envälde. Det var framför allt adeln som opponerade sig mot den närmast diktatoriska kungamakten. Missnöjet pyrde och Gustav III utsattes 1792 för ett attentat, som ledde till hans död. Gustav III ersattes av sin son Gustav IV Adolf och den gamla regeringsformen fortsatte att gälla. 1808 angrep Ryssland Sveriges östra del, Finland. Året där på var kriget förlorat och Finland blev ett ryskt storfurstendöme fram till 1917.

Den gustavianska eran med kungligt envälde i Sverige var nu slut. En ny regeringsform måste till och den 6 juni kunde den antas. Och det här originaldokumentet finns med i den utställning som från den 6 juni visas på Livrustkammaren på Stockholms slott, och där hela det finska kriget speglas. Per Sandin är utställningskommissare på Livrustkammaren och han är mycket glad över att kunna visa originaldokumentet:

- Vi är mycket glada att Riksarkivet lånat ut detta speciella dokument. Det är ett praktfullt föremål med det stora statssigillet i rött lack och silver, med tåtar i guld, sammet och siden och texten är skriven med guldtext. Allt detta för att understryka hur viktigt detta dokument var. Det skulle ju visa att Sverige gått från kungligt envälde till en konstitutionell monarki, säger Per Sandin på Livrustkammaren.

Den nya regeringsformen för 200 år sedan minskade alltså kungamakten betydligt. Olof Ruin är statsvetare och grundlagsexpert och professor emeritus vid Stockholms universitet säger att regeringsformen var viktig men ingen omvälvning:

- Nej, inte omvälvning, men den var en sammanfattning av den svenska historien. Sverige var 1809 nära ett totalt sammanbrott och det fanns risk för att Ryssland och Danmark skulle dela upp Sverige. Regeringsformen från 1809 är märklig i att balansera olika krafter och vara ett viktigt instrument för utvecklingen i landet, säger Olof Ruin.

1809 års regeringsform kom att gälla fram till 1974 då den ersattes med en ny. Men från 1809 utvecklades demokratin i Sverige successivt. 1865 fick Sverige en tvåkammarriksdag, och den gamla ståndsriksdagen indelad i adel, präster, borgare och bönder avskaffades. Politiska partier började utvecklas mot slutet av 1800-talet. Allmän rösträtt för män kom 1911och för kvinnor först 1921. I den nya regeringsformen från 1974 är kungens makt starkt begränsad till att i första hand som statsöverhuvud representera Sverige.

Reporter: Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".