Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Det är varje medborgares plikt att rösta"

Publicerat söndag 7 juni 2009 kl 18.32
Dags att rösta för 7 miljoner svenskar.

Trots dyra valkampanjer, kraftfulla valspurter, tv-reklam, tv-debatter, spaltkilometer i tidningar och tusentals valarbetare i arbete var det ingen större rusning till vallokalerna när svenskarna - tillsammans med 18 nationaliteter - gick till EU-val på söndagen.

SR International begav sig till Tensta i nordvästra Stockholm för att pejla valtemperaturen, och träffade bland andra de bägge systrarna Natalie och Vergin Hrant, 22 och 20 år gamla.

"Vi måste vara med i gemenskapen med Europa". Cheysith Sisowath när han kom ut ur vallkokalen i Tensta. Han tyckte att det var ett viktigt val.

"Man kan inte koppla valet till vardagen". Awad Hersi delade ut valsedlar för Miljöpartiet utanför vallokalen i Tensta. Han var besviken över det bristande engagemanget.

Natalie Hrant, 22 år, Tenstabo:

"Det är varje medborgares skyldighet att gå och rösta. För att vi ska kunna påverka samhället. Om ingen röstar, hur ska vi då nå förändiring?".

"EU blir allt viktigare, Det är en fråga som måste tas upp, för så småningom kommer EU att spela en allt större roll. Det är dags att börja redan nu och tänka på framtiden".

"Kanske kan det vara svårt att hänga med, men man har ändå sin favorit som man alltid röstar på och är bekväm med, och den håller man på i det här valet också".

Vergin Hrant, 20 år, Tenstabo:

"Det har varit en väldigt klar självklarthet för mig att rösta, för att göra en förändring. Varje röst räknas och det tar inte mer än 5 minuter".

"Man får ta och läsa på själv också, för att veta vad man ska rösta på. Om det gynnar en och om det gynnar Sverige i framtiden".

Cheysith Sisowath, Tenstabo:

"I min familjekrets så har vi pratat ganska mycket om valet, men bland mina vänner är det sämre. De är inte insatta riktigt".

"Man når inte ut till folket, trots all media och så vidare. Man vet inte vad det handlar om. Många tycker att det är där borta, inte i Sverige. Men om vi inte försöker vara med, bestämmer de över oss".

Awad Hersi, delar ut valsedlar för Miljöpartiet utanför vallokalen i Tensta:

"Det känns att det är låg aktivitet, att det trots allt inte är så många som valt att komma ut och rösta. Till just den här vallokalen är det många som har kommit, men jag har fått signaler från andra lokaler att det är färre som röstar där".

"Många upplever att det är längre bort än vid riksdagsval, att det är svårare att sätta sig in i frågorna där. Jag tror det känns väldigt avlägset, och att man inte kan koppla valet till vardagen".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".