Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockholm belönar arbete mot rasism

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 14.50
Mona Danielsson fick pris för insats mot främlingsfientlighet

Stockholms läns landsting vill lyfta fram personer som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism genom att dela ut ett pris på 100.000 kronor. I år får tre pristagare dela på summan och en av dem är Mona Danielsson på Sundbybergs folkhögskola. Hon belönas för sitt mångåriga arbete med yrkesutbildningar för romer.

Mona Danielsson, en av pristagarna, döljer inte sin glädje:

- Jag känner mig oerhört hedrad av att få ett så fint pris från landstinget. Det är hedrande, oväntat och väldigt glädjande.

Redan sedan 90-talet har Mona Danielsson varit ansvarig för yrkesutbildningen på Sundbybergs folkhögskola där romer kan utbilda sig till bland annat lärarassistenter eller barnskötare. Hon berättar om sitt arbete:

- Det viktigaste är något som sker hela tiden tycker jag. Elevernas självförtroende växer och att de känner att de kan. Det är väldigt, väldigt viktigt med positiva förebilder i den romska gruppen bland barn och ungdomar. Att det finns till exempel lärarassistenter i skolan med romskt ursprung eller barn och ungdomsledare med romskt ursprung på fritidsgårdar. För att visa barn och ungdomar att romer kan utbilda sig och att romer kan.

Mona Danielsson säger att det som ger henne styrka och kraft att fortsätta med sitt engagemang, är att se att det har gått så bra för många som deltagit i yrkesutbildningen. 

Polisen i Södertörn fick också ta emot en del av priset mot främlingsfientlighet och rasism för sitt samarbete med kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge och Nynäshamn. I projektet som heter "Ge och ta, varje dag" får polis och ungdomar lära känna varandra, och en av målsättningarna är att medvetandegöra och arbeta med fördomar.   

Den tredje pristagaren är Projekt 1173 där ungdomar från Skärholmen och Östermalm har arbetat tillsammans med att göra musik och musikvideor som visas på internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".