Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personval ommöblerade listor

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 15.47

I årets EU-val är det många som personröstar. Genom att kryssa för ett namn på valsedeln kan denna kandidat ta sig förbi andra kandidater i partiets rangordning. Två exempel är Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson och den moderata politikern Anna Maria Corazza Bildt.

Personvalsreformen infördes 1998. I riksdagsvalet 1998 kryssade 29 procent av väljarna för någon kandidat. I riksdagsvalet 2006 sjönk kryssandet till 22 procent.

Men i EU-parlamentsvalen verkar kryssandet ha satt fart ordentligt. I Förra EU-valet 2004 personröstade 59 procent och är omkring en tredjedel av valdistrikten i söndagens val var räknade på tisdagen låg kryssandet över 50 procent för alla partier. Mest kryssar de Kristdemokratiska väljarna där tre av fyra satt kryss för någon kandidat och där Kristdemokraternas toppnamn Ella Bohlin har passerats av KD: s tidigare partiledare Alf Svensson, som hittills fått dubbelt så många kryss som Ella Bohlin. Och med det enda mandat som Kristdemokraterna får i valet, skulle det alltså bli Alf Svensson, 71 år i år och politikerveteran, som tar platsen i Bryssel.

Själv säger han att det känns konstigt eftersom han själv inte tänkt vara med i valrörelsen, utan gick in för att med sitt namn belysa att det här valet är viktigt.

Utan Alf Svenssons kandidatur är det många som tror att Kristdemokraterna inte hade klarat att få ett av de 18 svenska mandaten i parlamentet. Gert Gelotte, ledarskribent på liberala Göteborgs-Posten, gissar att Krisdemokraterna "kastade in Alf Svensson för att rädda sitt enda mandat" och han tror att det är många moderater som stödröstat på honom.

Moderata politikern, Italienfödda Anna Maria Corazza Bildt, maka till utrikesminister Carl Bildt har också kryssats fram till en plats i Bryssel och ligger på andra plats efter partiets toppnamn Gunnar Hökmark, som leder med ett par tusen röster.

Daniel Tarschys är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Att de svenska väljarna i detta EU-val nu utnyttjar möjligheten att i så stor utsträckning kryssa för och ibland lyfta upp partiernas kandidater förklarar Daniel Tarschys så här:

- Det är vanligare kryssa i EU-parlamentsvalen - där krävs det 5 procent av rösterna för att räknas medan i riksdagsvalet krävs det 8 procent för att lyfta en kandidat. Kandidaterna är också friare i Europavalen än i riksdagsvalen att profilera sig.

Personvalsmöjligheten är omdiskuterad också bland statsvetare. Anghängarna ser det som att väljarna får större inflytande och makt över partiernas kandidater: Daniel Tarchys säger:

- Det är bra för demokratin, men bland partierna finns det åsikter om att personvalsmöjligheterna kan medföra att partierna tappar kontrollen över vilka som till sist kommer in i en församling och det gäller framför allt de gamla väl etablerade partierna.

Nästa år är det riksdagsval. Kommer väljarna att öka sitt kryssande också i detta val? 2006 var det bara 22 procent som gjorde det. Daniel Tarschys menar att trenden kommer att öka och att det blir svårare för riksdagskandidater att profilera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".