Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tydlig kamp mellan generation och kön

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 16.37

Det slutliga resultatet av söndagens EU-val blev klart på onsdagen. Valdeltagandet ökade jämfört med 2004, och beräknas hamna på cirka 43 procent. Piratpartiets framgång är naturligtvis en stor händelse i valet. Men det syns också tydligare skillnader mellan generationer och kön i hur man röstar. Det framgår av den vallokalundersökning som SVT gjort baserad på enkäter med 7.700 röstande.

Sören Holmberg är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Det som han först lyfter upp som en trend är att de inrikespolitiska frågorna blivit allt viktigare än EU-frågorna för många - också i valet till EU-parlamentet:

- Även om det är EU-frågorna som för de flesta väljare är de viktigaste frågorna i detta val, så har de inrikespolitiska frågorna ökat i betydelse för vilket parti man väljer.

Fred, demokrati och miljö samt sysselsättning och ekonomi ligger i topp när de svenska väljarna ska välja parti till EU-valet. En fråga som fildelning - ett av Piratpartiets ämnen - hamnar på 19:e plats i undersökningen, men lockade många unga väljare.

En trend som valundersökningen enligt Sören Holmberg också pekar på, är kampen mellan generationer och kön:

- Det märks tydligast hos Piratpartiet och Feministiskt initiativ. Piratpartiet är det starkaste partiet bland ungdomen i den här undersökningen, medan FI har en stor andel unga kvinnor som väljare.

Piratpartiet fick 24 procent av de röstande i åldern 18-21 år. Piratpartiet lockade också 12 procent av männen totalt, men bara 4 procent av de röstande kvinnorna. För FI, Feministiskt Initiativ, var könsföredelningen annorlunda. FI fick 5 procent av de kvinnliga rösterna, men bara en procent av männen röstade på partiet, som totalt fick 2,2 procent och därmed ingen representation i EU-parlamentet.

Det finns också klara strömmar mellan partierna i EU-valet. Folkpartiets framgång till exempel, beror till stor del på att man tagit väljare från Moderaterna, med en mer EU-positiv inställning och krav bland annat på att Sverige ska övergå till euron. Många unga Sverigedemokrater valde att rösta på Piratpartiet.

De svenska väljarna har blivit mer positiva till EU. Flest EU-negativa på den borgerliga sidan har Kristdemokraterna, där 11 procent tycker att Sverige ska lämna EU. Bland Vänsterpartister är siffran 54 procent. Och bland socialdemokratiska sympatisörer anser 17 procent att Sverige ska gå ur EU. Miljöpartisterna ligger på 16 procent. Största motståndet mot EU finns dock bland Sverigedemokraterna, där 58 procent vill lämna EU.

Men sett till alla väljare så är stödet för EU och att fortsatt vara medlem 70 procent, mot 18 procent som vill att Sverige lämnar Unionen.

Ifall man väljer att rösta eller inte i EU-parlamentsvalet, beror också från vilken samhällsklass man kommer, säger Sören Holmberg:

- De som röstar i EU-parlementsvalen är ofta äldre, från den övre medelklassen och bosatta i storstäderna. De som inte röstar har ofta sin bakgrund bland yngre lågutbildade - här kan Piratpartiet ändrat detta något - och man tillhör ofta LO-kollektivet.

Vad kan då Valundersökningen säga om hur de med invandrarbakgrund har röstat i valet. Sören Holmberg igen:

- Vi vet inget om valdeltagandet ännu. Men sedan tidigare vet vi att utomeuropeiska väljare tenderar att ofta rösta på partierna längst till vänster, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Precis som i EU-valet 2004 så utnyttjade väljarna möjligheten att kryssa för kandidater på partiernas vallistor. En kandidat behöver då minst 5 procent av partiets totala röster för att flyttas uppåt i vallistan. Och i det här parlamentsvalet innebar det att Kristdemokraternas före detta partiledare Alf Svensson avancerade från en niondeplats på vallistan till första platsen, och därmed slog ut KD:s förstanamn Ella Bohlin. KD:s enda mandat går alltså till den 70-årige politikerveteranen Alf Svensson som nu får resa till Bryssel. Den andra kryssvinnaren är moderaten Anna Maria Corazza Bildt, som gick från partiets åttonde plats till en andra plats.

Reporter: Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".