Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

British Airways kan stoppa resenärer

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 15.16
Ett flygplan från British Airways startar från Arlanda flygplats.

Även resenärer i Sverige kan stoppas från att flyga om de misstänks vara smittade av den så kallade svininfluensan. Passagerare som reser med flygbolaget British Airways kan nu nekas tillträde till flygplanen om de har influensasymptom. I Storbritannien har både British Airways och Virgin Atlantic skärpt sina regler för att försöka förhindra spridning av svininfluensan. Richard Goodfellow som är pressekreterare på British Airways bekräftar för Sveriges Radio International att samma regler gäller även vid resor från Sverige.

- Om till exempel en passagerare är sjuk i Sverige och mår dåligt vid gaten eller vid incheckningen så har vi möjligheten att ringa ett samtal och fråga vad som kan vara fel med passageraren och få en doktor att hjälpa med att diagnostisera, samma gäller även ombord.

Richard Goodfellow berättar även att sjuka passagerare ska vända sig till sina försäkringsbolag för att få ersättning för eventuella extra utgifter de fått i samband med resan.

- Det kommer inte skilja sig från någon annan sjukdom eller skada som man kan drabbas av under en utlandsresa. Man bör ha en reseförsäkring.

Till skillnad från British Airways har SAS inte några särskilda försiktighetsåtgärden specifikt för svininfluensan,

- Vi följer våra myndigheters rekommendationer i både Sverige, Norge och Danmark. Och de har inte givit några sådan för hur det här ska hanteras, säger Lars Andersen på SAS informationsavdelning.

Men även om flygbolaget inte mottagit någon ny rekommendation kring svininfluensan så har SAS bra beredskap säger Lars Andersen.

- Vi har regelbundna avstämningsmöten där vi tittar på hur utvecklingen är i världen. Och vi får ständiga rapporter från myndigheterna och läser det som finns tillgängligt på internet och via kanaler som våra läkare som vi har i företaget. Så vi har en god beredskap för att hantera utvecklingen oavsett om det går åt det ena eller andra hållet.

Enligt Luftfartsverket som har ansvaret för de svenska flygplatserna, ska information till resenärer om svininfluensan finnas på flygplatserna. Men Lars Röhne som är presskontakt på Luftfartsverket berättar att de precis som SAS väntar på riktlinjer från bland annat smittskyddsinstitutet innan de vidtar några andra åtgärder.

- Det vore väl lite idiotisk om det vore folk som kan flyg som ska bestämma vad som sker när det handlar om smittsamma sjukdomar. Det är inte där vår kompetens sitter.

Jan Albert som är professor på Smittsskyddsinstitutet säger att det i flygplan precis som i andra trånga utrymmen finns en risk att smittas om den man sitter bredvid är sjuk. Men eftersom den luft som cirkulerar i planet renas genom filter är det ingen omedelbar risk att alla passagerare smittas om en har influensa.

Reporter: Agnes Rube

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".