Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flest lesbiska gifta sen lagändring

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 16.14
I höst står det klart om homosexuella ska få gifta sig i kyrkan.

Sedan den 1 maj i år kan homosexuella par gifta sig i Sverige, vilket har mottagit positivt hos många. Av de som gifte sig med någon av samma kön under den första månaden efter lagändringen var fyra av fem kvinnor.

- Många av de bögar som har velat gifta sig har ju redan gift sig i form av partnerskap, säger Lars Gårdfeldt som är präst och homosexuell och också engagerat sig mycket i frågor som rör homosexuellas rättigheter.

Den nya äktenskapslagen började gälla den 1 maj i år och innebär att alla par kan gifta sig, oavsett kön. Och sen den nya lagen trädde ikraft har fler kvinnor än män gift sig med någon av samma kön. Under de senaste åren har de lesbiska kvinnorna även ingått fler partnerskap än de homosexuella männen. Under 2008 var tre femtedelar av de drygt 400 personer som ingick registrerat partnerskap med en person av samma kön, kvinnor. Lars Gårdfeldt är inte förvånad över siffrorna.

- Vi kan se att statistiken svänger fram och tillbaka och jag tror att vi längre fram kommer få se att bögarna kommer ikapp och sedan kommer lesbiska gå ikapp igen och så vidare.

Även om brudpar av samma kön juridiskt kan gifta sig sen den 1 maj, så är det först i höst det står klart om den svenska kyrkan kommer låta viga homosexuella. Lars Gårdfeldt berättar att det är många som med spänning väntar på kyrkans beslut.

- Jag vet ju att många homopar har skjutit upp sitt bröllop för de vill kunna gifta sig fullt ut i kyrkan.

Det är på kyrkomötet i oktober som svenska kyrkan ska ta ställning till om man ska börja viga homosexuella. Lars Gårdfelt är övertygad om att kyrkans ledamöter kommer att rösta ja. Han säger att svenska kyrkan påverkats mycket av den politiska debatten kring homofrågor och att den också utmärker sig internationellt.

- Svenska kyrkan är helt unik om vi tittar i hela världen så finns det ingen annan kyrka som är så långt framme som svenska kyrkan. Det finns små minoritetskyrkor men om man tittar på kyrkor där större delen av befolkningen är med som den katolska kyrkan i Italien eller anglikanska kyrkan i England, så finns det ingen annan kyrka i världen som är så progressiv och så på randen att nu ge fullständig jämlikhet så där är svenska kyrkan unik, säger Lars Gårdfelt.

Men oavsett vad den svenska kyrkan beslutar i höst, så har homosexuella numera rätt att gifta sig borgerligt. Ulrika Westerlund som är vice förbundsordförande för RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, berättar att homosexuellas rätt till äktenskap var den första politiska fråga förbundet drev och det var redan 1956. Hon säger att det har varit en hjärtefråga för många i förbundet.

- Det är jättemånga som är väldigt glada som tyckte att det var väldigt viktigt att man skulle få kalla det att man ingick äktenskap, att man fick gifta sig att man inte var ett regristrerat patnerskap. Så det är en stor framgång för RFSL, säger Ulrika Westerlund.

Reporter Agnes Rube

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".