Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pneumokockvaccin mot svininfluensa

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 12.20
Vaccinationsspruta

Oron för att drabbas av den så kallade svininfluensan och inte minst komplikationer som livshotande lunginflammation orsakad av pneumokocker, gör att folk nu rusar efter pneumockokvaccin. Många småbarnsföräldrar är oroliga. Det gäller speciellt de som har barn i riskgrupperna, under två år eller med astma eller andra kroniska sjukdomar, som väljer att vaccinera. Ryktet att detta vaccin kan skydda mot allvarliga komplikationer av influensan sprider sig på olika föräldrarsajter och bloggar i en sådan fart att vaccinet nu riskerar att ta slut. En förälder som bestämde sig för att vaccinera sina fyra astmatiska barn är en mamma som vill vara anonym. Genom vaccinet hoppas hon kunna minska riskerna för sina barn.

- Det vi kan vi se nu med den nya influensan är att fler unga vuxna har drabbats och även barn. Därför kände jag varför vänta? Vi vet inte om vaccinet tar slut eftersom det förmodligen inte finns för alla. Jag kan inte säga att det finns några belägg för att ta det här. Jag kan bara tala för mig själv, och baserat på de uppgifter jag fick och har läst, har jag känt att jag vill vaccinera mina barn, mig själv och min man, säger den nyvaccinerade mamman.

Hon får stöd för sitt beslut av Martin Holmberg, tjänsteman på Socialstyrelsen. Han tycker att det är en bra idé att vaccinera sina barn eller sig själv om man är extra känslig. Pneuomockvaccinet kan enligt Martin Holmberg göra skillnad eftersom det finns en ökad risk att få en infektion orsakad av pneumokocker om man befinner sig i denna riskzon.

- Det är naturligtvis en ökad risk att få en infektion med penumokocker efteråt, och det är särskilt för dem barn eller de personer som är extra känsliga, så det är ett bra tillägskydd. Det finns också möjlighet att behandla sådana infektioner så att friska människor klarar sig ändå, säger han.

 Martin Holmberg tillägger att det är landstingen eller Smittskyddsinstitutet som ansvarar för att det köps in mer vaccin om det behövs. Smittskyddsinstitutet anser däremot att man ska vara försiktig med denna typ av vaccinering. Det kan nämligen finnas andra virus och bakterier som kan drabba patienter som får influensa, och då kan pneumokockvaccinet ha tagits i onödan enligt professorn och virologen Jan Albert på Smittskyddsinstitutet. Undantaget gäller människor i rikszonen.

- Pneuomocker är en av de många komplikationer som man kan drabbas av. Om man inte har anledning att ta pneumokockvaccin, även mot den vanliga säsongsinfluensan, så ska man inte göra det för den här influensan heller. Det finns andra bakterier också, själva virusinfektioner i sig som kan ge komplikationer i samband med den här nya influensan, säger Jan Albert.

-Men rusningen efter penumokockvaccinet märks på vårdcentraler och privata kliniker, vilket bland annat gäller på Cityakuten i Stockholm. Folk hoppas väl helt enkelt kunna skydda sig mot tilltänkta komplikationer till svininfluensan, tror Sven Britton på Cityakuten.

- De sista dagarna har det faktiskt blivit en ökad efterfrågan på pneumokockvaccinet. Vi ser ingen annan direkt anledning än att det skulle var en följd av den här väldiga uppmärksamheten kring influensavaccinet. När det ännu inte finns något vaccin så försöker man kanske skydda sig mot komplikationerna av influensan, vilket ofta är en bakteriell lunginflammation, en vanlig bakterie är pneumokocker även om finns andra också, säger Sven Britton.

Reportrar Loukas Christodoulou och Hanna MI Jakobson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".