Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverket får lektion i HBT-frågor

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 13.00
Migrationsverket satsar på att utbilda handläggare i HBT-frågor

Migrationsverket har dragit i gång ett nytt projekt där verkets handläggare ska utbildas i hbt-frågor, alltså frågor som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner. Projektet finansieras med EU-medel och handlar framförallt om att öka kunskapen om hbt-personers situation i andra länder och hur man ska bemöta asylsökande med större hänsyn till hbt-perspektivet. Projektledaren Sofia Sjöö säger att det finns behov av en bred och stabil kompetens hos Migrationsverkets tjänsteman när det gäller hbt-frågor.

- Vi tänker att det här är rättvisefrågor som man hela tiden behöver bli bättre på. Vår verksamhet präglas av dagliga möten med människor. Som myndighet och som tjänsteman genom myndighet så är vi inte undantagna från generella normer i samhället kring sexuell läggning och könsidentitet. Och därför är det viktigt att skapa en hög, generell medvetenhet och kompetens inom hela Migrationsverket.

Migrationsverket har fått tre miljoner från Europeiska flyktingfonden för att driva ett hbt-projekt som heter "Migrationsverket beyond borders" fram till slutet av nästa år.

Det främsta målet med projektet är alltså att Migrationsverkets handläggare ska lära sig att uppmärksamma normer kring sexualitet och könsidentitet när de bemöter asylsökande. Inom projektramen kommer forskare att granska och uppdatera källor som Migrationsverkets handläggare använder om hbt-situation i olika länder. En annan grupp forskare ska skriva en analys om asylprövningen i olika europeiska länder ur ett queerperspektiv. Dessutom kommer Migrationsverket att under Pride-festivalen i Stockholm i nästa vecka ordna olika workshops där publiken får veta hur verket tillämpar lagen i praktiken och hur det går till när man till exempel handlägger just en hbt-persons ärende.

Ardeshir Bibakabadi är ordförande för Homan, en förening för invandrare som tillhör hbt-gruppen, han välkomnar initiativet och säger att han tycker att Migrationsverkets personal borde veta att personer som tillhör hbt-gruppen har det svårare i andra länder än i Sverige. I Iran till exempel där han kommer ifrån, får man inte ens prata om homosexualitet.

- Man kan inte prata om det öppet överhuvudtaget om man är homosexuell. Det betraktas väldigt illa att vara homosexuell. Även om jag bott här i flera år så har jag svårt att säga att jag är homosexuell.

Här i Sverige trädde den nya utlänningslagen i kraft 2006. Den var tänkt att göra det lättare för asylsökande hbt-personer som trakasserats i sitt hemland att få skydd i Sverige. Men chefsjuristen vid Amnesty International, Madeleine Seidlitz, anser att man fortfarande använder sig av gamla lagar och att en utbildning av Migrationsverkets personal verkligen behövs. Madeleine Seidlitz tycker att det viktigaste är att Migrationsverkets personal blir bättre på hur de i verkligheten ska bemöta asylsökande och inte bara fylla på med teoretiska kunskaper:

- Det är en attitydfråga. Som gäller både ödmjukhet mot hbt och heteropersoner. När man har att göra med personer från andra länder ska man förstå att det finns mycket som man inte förstår. Om man har en sådan inställning kommer man mycket längre än när man inte har den.

Reporter: Janina Fralova

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".