Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rinkebybranden: "Aldrig varit med om något liknande"

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 10.32
Här dog sex personer

Ett stort misslyckande för hela det svenska samhället. Så beskriver Göran Schnell, vd för Brandskyddsföreningen, höghusbranden i Rinkeby på lördagskvällen, där en mamma och fem av hennes barn omkom när de försökte fly undan röken ned genom trapphuset. Ytterligare en 13-årig flicka avled senare på sjukhus av rökskadorna hon fått.

Brandskyddsföreningen är en ideell organisation som arbetar för ett brandsäkrare Sverige och vd Göran Schnell är självkritisk.

- Visst har vi brustit. Det kan vi bara konstatera. Det säger Göran Schnell, vd för Brandskyddsföreningen, och då syftar han på hela samhället som hans organisation är en del av, men även kommunalräddningstjänsten, invandrarmyndigheten med flera.

- Det är kanske så att just brandinformation borde finnas i det paket som man får när man invandrat till Sverige. Information om hur samhället är uppbyggt för att skydda sig mot brand skulle vara en obligatorisk del av den informationen, säger Göran Schnell.

Förtroendet för att hus är bra byggda och förtroendet för att räddningshjälp och myndigheter fungerar bra, skiljer sig enligt honom åt mellan de som är födda i Sverige och de som är nyinflyttade som bär på olika erfarenheter.

Men reglerna för hur man ska reagera i fall det börjar brinna i ett familjehus är ganska enkla och de borde vara lätta att informera om.

- Brinner det inte i din egen lägenhet: stäng fönstren och dörren. Håll inte på att titta ut i trapphuset om det är rökigt utan stanna där du är och vänta på att räddningstjänsten kommer. Brinner det i din egen lägenhet och du till exempel upptäcker att det brinner i ett sovrum: stäng dörren till sovrummet och så ge dig ut. Du ska ut bara då när det brinner i din egen lägenhet. De här reglerna är ju väldigt enkla.

Ja, reglerna är enkla men inte ens alla svenskar kan dem. Informationen som delas ut i skolorna och på arbetsplatserna når ju inte alla. Men det är inte pengar eller kunskaper som verkar saknas pengar eller okunskaper om hur man informerar som visar sig vara bristfälligt. 

- Vi har inte tillräckligt tydligt tänkt på eller fördjupat oss i problematiken när det gäller kommunikationen med invandrargrupperna. Sättet att kommunicera och att skapa uppmärksamheten kring det - det är väl där vi har brustit och nu även insett de stora grundläggande kulturella skillnaderna mellan invandrarna och de som är födda i Sverige. Vi har större förtroende här om det hur hus är byggda och hurdan den information som myndigheterna ger är.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden i flerfamiljshuset i Rinkeby i helgen. Känt är dock att sex personer, en mamma med sina fem flickor, miste livet då de försökte ta sig ut ur huset.

Att lämna lägenheten var ett tragiskt beslut, säger Brandskyddsföreningens vd Göran Schnell.

- Den farligaste platsen i samband med lägenhetsbränder, och särskilt om det är på nedre botten, det är trapphuset. Där blir det först rökfyllt. Och det blir så pass mycket att man inte går många steg, åtta till tio kanske, innan man blir medvetslös.

Att ta sig från femte våningen där den olycksdrabbade familjen bodde till utgången och dessutom passera den brinnande lägenheten är nästan omöjligt vid sådana bränder menar Göran Schnell.

- Det var oerhört tragiskt. Det är maximal tragik. Att en mamma tar sina barn med sig ut i trapphuset när det brinner. Samtidigt är det oerhört förståeligt eftersom hon försökte rädda sina barn. Det var ju hennes avsikt, men det var fel.

I stället för att leta efter syndabockar nu när tragedin är ett faktum menar man på Brandskyddsföreningen att det är dags att agera.

- Nu är uppmärksamheten ganska stor kring det som har hänt och då måste man passa på. När allt går som det ska och ingenting allvarligt har hänt då lyssnar folk inte så mycket eftersom det är något som man helst inte vill höra talas om.

Informationsmaterialet som redan finns kommer nu att översättas till flera stora invandrarspråk och delas ut till kommunerna och till hyresvärdarna.

- Det skulle varit lämpligt att placera en flerspråkig information vid ingångarna till husen, ge mer information, både muntligt, via övningar eller genom ett filmat material som troligtvis på ett bättre sätt etsar sig fast i minnet. Det säger Göran Schnell och han menar att man borde göra det centralt.

- I stället för att varje kommun ska sitta och trycka sitt eget material och bekosta översättningar så kommer vi att göra det, och då lägger vi ut det på vår hemsida så att alla kommuner kan hämta materialet gratis.

Göran Schnell har i många år, både i Sverige och utomlands, bekämpat bränder och informerat om dem. Och han kan inte erinra sig om något liknande:

- Jag har jobbat inom räddningstjänsten själv i över 35 år och att en sådan tragisk brand med sådana allvarliga konsekvenser händer i ett flerfamiljshus det har jag aldrig varit med om. Det kan hända på diskoteken, hotellen och på liknande platser men inte i ett flerfamiljshus. Det är nästan som man inte tror att detta är sant, säger Göran Schnell.

Reporter: Olgica Lindquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".