Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte valet som ökat hotet mot svenska Isaf-styrkan

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 10.47
Stridfordon 90 på plats i Mazar-i-Sarif

Den senaste veckans attacker mot den svensk-finländska Isaf-styrkan i Afghanistan har gjort uppdraget farligare men inte så annorlunda som man kunde tro. Det säger Jerker Persson, som är stabschef för den svensk-finländska bataljonen i provinsen Mazar-i-Sharif i Afghanistan till SR International . Oron för förluster bland svenska soldater ökar i Sverige, men staben i Mazar-i-Sharif anser att de nya fordon, som styrkan fått, skyddar soldaterna mycket bättre. Det spekuleras också i att det ökade antalet attacker beror på det förestående presidentvalet den 20 augusti. Men Jerker Persson, stabschef för svenska styrkorna i Mazar-i-Sharif tvivlar på det.


- Jag tror numera att det är att vi patrullerar mer aktivt under den senare tiden i områden som tidigare har varit oroligt. Och genom att man är aktivt då tvingar man ju den som vill en illa att försöka göra någonting. Och antingen så försvinner han därifrån eller så tar den till vapen, och i det här fallet har de tagit till vapen. Så utifrån de händelserna som varit hos oss så tror jag inte att direkt kan säga att det beror på valet. Men naturligtvis har valet en påverkan.

Jerker Persson anser att den afghanska befolkningen har inte ändrat attytid gentemot de svenska soldaterna efter de senaste strider som bland annat krävde tre talibernas liv. Tvärtom tror han att förståelsen för uppdraget har ökat i dessa områden.

- Det bemötande vi  har fått efter de stridigheterna som varit nu, de är ju snarare positiva. De tycker att vi stödjer dem i att få en bättre tillvaro genom att vi bidrar till säkerheten. Vi har fått en del positiv träff här nere då. Så att ur den aspekten så känns att de visst de gör oss stöd. Sen gör de naturligtvis inte överallt, men i huvudsak så har vi stöd.
 
Vid sidan om de militära insatserna har den svenska regeringen ett program för den civila befolkningen som Svenska Afghanistankommittén försöker driva i bl.a. Mazar-i-Sharif och som finansieras via SIDA.
 
Frågan är nu om de senaste attackerna riskerar att sätta käppar i hjulet för den civila hjälpen, att verksamheterna inom till exempel hälso- och utbildningsområdena riskerar att stoppas på grund av det osäkra läget.
Men det tror inte Jerker Persson på.

- Det är naturligtvis händelser som vi tar allvarligt på samtidigt ska man inte göra allt för stor saken åt det. På verksamheten i Mazar-i-Sharif eller i vårat PRT ( Provincial Reconstruction Team) den fortgår i princip som förut. De organisationer som du pratar om, de har inte lagt -som jag vet- några restriktioner på sitt arbete, utan vi stödjer de afghanska myndigheterna med det vi är bra på: säkerhet, och det gör vi för att kunna möjliggöra för andra organisationer eller de andra myndigheterna att arbeta med utveckling och  att utöva myndighet då.

I början av året fick den svenska styrkan nya splitterskyddade fordon, plus de ännu tyngre stridsfordon 90. Och de har gjort skillnad när motståndsmännen har attackerat de svenska soldaterna med granater och grovkalibrig eld. Dessutom har de nya fordonen en bättre förmåga att röra sig i svårttillängliga områden med dåliga vägar.
Men striderna har krävt offer och förra veckan dödades för första gången tre talibaner och sårades flera andra.
Hur är då reaktionerna och stödet till de soldater som varit med i striderna.
Jerker Persson igen:

- Generellt så de soldaterna som nu har varit i stridigheter de har fortsatt sitt arbete och med fortsatt bra resultat. Men vi följer de upp noggrant för att just se till att de  inte får mer än normala reaktioner efter en sånt här händelse. Vi genomför stödsamtal på olika sätt. T ex "Kamrat till kamrat", vi har personal som är utbildad för att genomföra stödsamtal, och sen är varje chefs uppgift är ju att ta hand om sina soldater, och det gör de på ett väldigt professionellt sätt.

Svenska styrkorna ska få 30 nya splitterskyddade fordon Galter under hösten, har försvarsminister Sten Tolgfors lovat efter de upprepade attackerna. Och det finns inga planer på att dra tillbaka styrkorna trots de ökade offensiven från talibanerna, säger försvarsminister.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".