Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Han pratade om jihad och Somalia"

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 11.23

Svensk-somaliska ungdomar åker till Somalia för att strida med milisgrupper mot landets regering. Våldsamheterna runt huvudstaden Mogadishu har förvärrats de senaste månaderna och enligt den svenska säkerhetspolisen ökar antalet svenska ungdomar som åker ned för att delta i kriget. Säpo uppger nu också att ytterligare en ung svensk-somalisk man har dött i striderna. Stockholmsförorten Rinkeby är en av de platser i Sverige där milisgruppen al-Shabab försöker rekrytera unga män.

Det är eftermiddag på Rinkeby torg och flera svensk-somaliska ungdomar hänger utanför torgets butiker i närheten av Folkets hus och en moské. De flesta av dem vi pratar med känner till en av milisgrupperna i Somalia och deras rekrytering av unga exilsomalier.

- Al-shabab trodde vi i början var en ungdomsrörelse, men det har de inte blivit. Jag tycker att de är terrorister, säger en kille som står med ett gäng kompisar på torget.

- De här barnen, det är gubbarna som styr och håller på med sådana här grejer, men de hjärntvättar ungdomar och säger till att ni är al-Shabab, gå och kriga, säger en annan ung man lite längre bort.

-Det finns många men de vågar inte ens komma fram och säga att vi är al-Shabab, men det är många som stöder dem, säger en tredje man och på frågan om han själv stöder al-Shabab svarar han.

- Ja ibland, man vågar och säga så där, när de gör på något sätt bra men ibland man tycker inte om dem.

Milisgruppen al-Shabab var tidigare en ungdomsgren av de islamska domstolarna i Somalia. Men när domstolarna splittrades tog en del av domstolsrepresentanterna regeringsmakten och resten bildade en opposition. al-Shabab är den mest framträdande i oppositionen. De misstänks samarbeta med al-Qaida och använder en liknande islamistisk retorik där begreppet jihad eller heligt krig är centralt. Kadafi Hussein är ungdomsledare på Folkets hus som ligger bredvid Rinkeby torg. Han berättar om en man som stod utanför och erbjöd några ungdomar flygbiljetter till Mogadishu och sa att de skulle få åka ned och försvara sin religion.

- Det var fyra ungdomar. Han pratade om jihad och vad som hände i Somalia. Att det är rätt att åka dit, om han inte har biljett och sådant kunde han hjälpa till. Han var från al-Shabab, säger Kadafi Hussein.

De fyra unga männen tackade nej. Men efter att vi har pratat med flera anhöriga till försvunna somalisk-svenska ungdomar får vi reda på vad som har hänt pojkar som har tackat ja vid andra tillfällen. Några av dem är idag döda, andra försvunna. Deras anhöriga märkte först att deras vanliga beteende förändrades. De isolerade sig allt mer från familjen. Till slut försvann de.

- Senaste tiden blev han sämre och började isolera sig, trots att hans studier gick bättre och han skaffade en flickvän som han skulle gifta sig med en vecka innan jag fick veta att han hade dött, säger en mamma till en av pojkarna.

Hon fick ett farväl via e-post från sin son och det var sista gången hon hörde från honom. Efter ett tag fick hon ett telefonsamtal från Somalia. En mansröst sa att sonen hade gjort sin plikt och att han nu var i paradiset. Senare ringde det igen och i ett längre samtal förklarade en annan man på somaliska att hennes pojke hade valt sin egen död och att hans vilja skulle respekteras.

- Jag har ingen förklaringar till vem eller vad som tvingade honom att utföra den här. Varför ? Varför han gjorde, säger mamman som vill vara anonym.

De anhöriga som vi har pratat med berättar om ett liknande händelseförlopp, ingen vill ställa upp på en inspelad intervju, de gråter och säger att sorgen är för tung. Vissa är rädda.

Den svenska säkerhetspolisen är i kontakt med några av de anhöriga till de unga männen, men kan inte ingripa i förebyggande syfte om de inte har begått något brott. Enligt Säpos uppgifter har ett tjugotal ungdomar åkt ner för att delta i strider eller träningsläger. En handfull av dem har dött och ett tiotal svenskar finns på plats i inbördeskrigets Somalia. Säpo säger också att intresset bland ungdomar att åka ned för att delta i våldsamheter ökar.

Den somaliska regeringen anser att läget är så allvarligt att de sände ut en delegation som bland annat besökte Rinkeby och andra platser i Sverige, för att varna svensk-somaliska familjer och påminna imamerna i området om deras ansvar att se till att islam inte förvanskas i politiska och militära syften. Men inne i moskén på Rinkebytorg säger ordföranden för det islamiska kulturcentret Abdi Gibaar Khalid att de inte har något ansvar, utan att det ligger på individnivå. Rinkeby stadsdelsförvaltning säger sig inte känna till rekryteringen och de ser det inte heller som sitt problem. Samtidigt befarar Säpo att de ungdomar som lämnar sina familjer och Sverige kan utgöra ett hot om de återvänder.

- Vad vi befarar är att de får ett nätverk, och erfarenheter och utbildning på plats i Somalia som kan användas i Sverige om och när de kommer tillbaka. Om avsikten skulle förändras så skulle just de personer som har erfarenhet och kompetens, vara dem som skulle kunna utföra ett attentat, säger Malena Rembe som är chefsanalytiker på Säpos enhet mot terrorism.

Reporter Hanna MI Jakobson SR International i samarbete med Pablo Dalence P1 Morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".