Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Biståndet: "Korruptionen större än väntat"

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 13.21
Nationalekonomen Stefan de Vylder

Nationalekonomen Stefan de Vylder välkomnar att biståndsminister Gunilla Carlssons tagit upp problemen med korruption i svenska mottagarländer. Han välkomnar också de förslag till hur man ska hantera problemen, som hon presenterade igår. Bland annat har Institutet för utveckling av internationellt utvecklingsarbete fått i uppdrag att i december lägga fram tio förslag som ska minska möjligheterna till korruption.

Frågan om korruption i biståndssammanhang har länge varit ett känsligt ämne. Då och då har skandaler avslöjats där biståndspengar hamnat i fel fickor. Det senaste exemplet gäller biståndet till Zambia där 50 miljoner kronor av internationellt bistånd ska ha förskingrats under 2008 och 2009 varav Sida beräknar att 5-10 miljoner av dessa var svenska biståndspengar.

I år uppgår det svenska biståndet totalt till 34 miljarder kronor. Det fördelas dels mulinationellt över bl a EU och FN:s olika organ och dels via bilaterala insatser till de idag 30-talet länder som är svenska biståndsmottagare. Drygt 4 miljarder går också till insatser för flyktingar.

Att det förekommer viss korruption i samband med biståndet är ingen nyhet, men nu verkar det blivit accepterat att tala om detta på ett mer öppet sätt.

Men hur stor korruptionen är, hur mycket av Sveriges och andra länders bistånd som försvinner genom brottslighet vet ingen idag.

Stefan de Vylder är nationalekonom och biståndsvän. Han har arbetat lång tid med bistånds-och utvecklingsfrågor. Vad vet vi om korruptionens storlek och omfattning:

- Vi vet väldigt lite. Det vi ser och hör talas om är bara toppen på ett isberg. Ingen forskning kan kartlägga omfattningen av det. De flesta som är korrupta håller tyst.

På biståndsmyndigheten SIDA arbetar man efter ett regelverk för att bekämpa och minimera korruptionen.

Ina Eriksson är antikorruptionsrådgivare på Sida. Med hjälp av revision följer man olika program och projekt och kan se om något inte står rätt till. Men man får också tips när oegentligheter kan vara på gång, berättar Ina Eriksson på Sida:

- Ja, vi får en del tips. En del går till revision och utredning andra visar sig vara ogrundade eller bygger på missförstånd. Det är både stort och smått som kan komma fram. Alltifrån att någon tagit emot en gåva som personen inte borde ha gjort till hur man hanterar biståndspengarna i en särskild social sektor på ett icke optimalt sätt.

Korruption kan förekomma i många former och på olika områden , säger nationalekonomen Stefan de Vylder:

- En särskild utsatt form av bistånd är budgetstöd, dvs pengar som går direkt in i landets statsbudget . Det har här i många länder avslöjats hur pengar med stor fiffighet har försvunnit från de konton de skulle till. Ökända är också Infraktursatsningar som vägar och broar där byggherrarna många gånger stoppar pengarna i egna fickor.

Kan fusket och korruptionen minskas på andra sätt, ja säger Ina Eriksson på Sida bland annat med fria media och vad man kallar transparensen i samhället och medborgarnas egen insyn:

- Finns det folkrörelsegrupper organiserade t ex kring hälsosektorn. I många länder finns ju en så kallad "watchdogfunktion" som de enskilda organisationerna har och så landets parlament förstås.

Att korruptionen nu tagits upp av biståndsminister Gunilla Carlsson ser nationalekonomen och biståndsvännen Stefan de Vylder som något positivt:

- Annars är det ofta så att man vill mörka korruptionen. När Sverige avslöjade fusk och korruption med svenska biståndsepngar i Världsbanken, så tog det lång tid innan omfattning blev klar. Världsbanken vill gärna tala om korruption när det gäller andra, men inte om sig själv och så är det med andra biståndsorganisationer också.

Nu börjar diskussionen om korruption bli mer öppen också här i Sverige, säger Ina Eriksson på Sida:

- Både i Sverige och i våra internationella relationer finns det idag en diskussion och en mer medveten sådan om korruptionen.

Reporter: Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".