Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"De utnyttjar utanförskapet"

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 11.35
Rosengård efter en av bränderna

Förorter till Malmö, Göteborg och Uppsala har den senaste tiden präglats av oroligheter bland ungdomar. Under natten till onsdag rapporterades flera bilbränder i Biskopsgården i Göteborg . I helgen brändes ett flertal bilar och räddningspersonal utsattes för stenkastning i Uppsalaförorten Gottsunda.

Går det att förklara vad som ligger bakom de här händelserna?

Lasse Dencik är professor i socialpsykologi vid Universitetet i Roskilde i Danmark, och han menar att det är en mix av olika omständigheter.

- Det är människor som lever i marginalen i samhället på många sätt. De är unga, de misslyckas ofta i skolan, de har inga arbeten, och dåliga framtidsutsikter. Och de hör till ett socialt skikt som man kan börja kalla en växande social underklass i Sverige. Det är en mix som i och för sig inte måste leda till att man måste vara våldsam och bete sig på det här sättet, att sätta eld på saker och kasta sten, men själva utanförskapet och marginaliseringen bidrar till att det blir möjligt.

Lasse Dencik menar att att det handlar om att man utnyttjar utanförskapet, som en anledning till att sätta igång sådana här aktiviteter.

Enligt Integrationsminister Nyamko Sabuni vill dessa ungdomar ha uppmärksamhet. Så här sa hon när hon intervjuades i Studio Ett i måndags:

-Just nu verkar det vara en trend att utnyttja de här förorterna som har det svårt på många olika sätt, genom att skaffa sig lite uppmärksamhet medialt, men kanske också status i vissa ungdomsgrupper, och det är helt oacceptabelt. De här ungdomarna vet ju att de här områdena är medialt bevakade. Man lurar dit polisen, man ser till att media kommer dit, och så står man i tv och säger `varför gör vi detta? Jo, vi har ingenstans att vara´. De vinner uppmärksamhet som de får via medierna, vi sitter ju här och diskuterar deras beteende.

- Men man får inte glömma bort de underliggande sociala orsakerna, säger Lasse Dencik även om han håller med Sabuni om att uppmärksamheten kan vara en av anledningarna till oroligheterna.

-Man märker att man gör ett avtryck i samhället på något sätt, man märker att man kommer på rubrikerna i tidningar och på radio, och vi talar om dem här och så där. På något sätt så finns man. Man finns och man blir en viktig person genom den här uppmärksamheten, och det är man annars inte. Och det kanske är en psykologisk mekanism som gör att man plötsligt får en förhöjd intensitet i livet, och man får en existensiell kick kanske, av det här. Det kan finnas sådana faktorer också. Men man kan inte bortse ifrån att i botten ligger alltså ett socialt skiktat samhälle, att de här grupperna lever i omständigheter som ger väldigt lite framtidsutsikter. Det är väldigt mycket en klassfråga.

-Varför tror du att det här sker just nu?

-Det är två saker skulle jag vilja säga. Dels att det har hänt alldeles nyss på ett ställe, så smittar det till ett annat ställe. Dels tror jag att nu efter sommaren är det mycket som kommer igång. Skolan kommer igång, ungdomarna samlas och man så att säga börjar aktiviteterna. Sådana faktorer spelar tillsammans in. När alla andra börjar, och får se liksom en framtid ljusna i någon mening, så ser de här grupperna ingen framtid ljusna, säger Lasse Dencik.

Reporter: Ingrid Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".