Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hektisk månad väntar svenska EU-ordförandeskapet

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 16.13
Mycket att göra för Fredrik Reinfeldt.

Om en månad - den 2 oktober - går irländarna till valurnorna för att ännu en gång rösta om EU:s så kallade Lissabon-fördrag.

Skulle de ännu en gång säga nej kastas EU in i en konstitutionell kris, som kommer påverka hela det svenska ordförandeskapet.

Men även annat som händer den närmaste månaden blir avgörande för Sveriges möjligheter att lyckas som EU-ordförande. Efter stiltjen under augusti - då EU haft sin semester - blir september en hektisk EU-månad för regeringen.

Inför att Sverige övertog ordförandeklubban i EU den 1 juli lade den svenska regeringen fram sina prioriteringar, de områden man tänker ägna speciell uppmärksamhet under andra halvåret 2009. Det handlar i första hand om åtgärder mot den ekonomiska krisen, och om att få ihop en ambitiös EU-linje inför FN:s klimatförhandlingar i Köpenhamn i december.

Östersjöstrategin - om ett ökat samarbete mellan östersjöländerna och en bättre miljö - är en annan prioriterad fråga, liksom försöken att få igenomdet så kallade Stockholmsprogrammet, om ett fördjupat samarbete på det rättsliga området och inom asylpolitiken.

Men hur mycket tid och kraft som det svenska ordförandeskapet kan lägga på de här frågorna är mycket beroende på hur EU löser sina interna problem den närmaste tiden.

Läget är inte det lättaste, säger Kenneth G Forslund, socialdemokrat i riksdagens utrikesutskott.

- Varje ordförandehalvår har sina utmaningar. Men visst skulle man - på pappret - ha kunnat haft ett lättare halvår.

Vad ser du som det stora problemet?

- Att få en ny kommission på plats, och jag tror att EU-parlamentet i än högre grad än tidigare vill visa sin ställning i EU-helheten, så det kommer att ta tid och kraft.

Viktigt i den processen - att tillsätta en ny kommission - är att nuvarande ordföranden José Manuel Barroso, som är den ende kandidaten och har stöd av samtliga regeringar i EU, snabbt röstas igenom i EU-parlamentet.

Redan i nästa vecka ska partigrupperna i EU-parlamentet ta ställning till om de vill rösta om Barosso. Blir det ett nej riskerar frågan att finnas med under hela hösten, och mycket av arbetet inom EU kommer då att lamslås.

Nästa mina är folkomröstningen i Irland om Lissabon-fördraget, förslaget till ny grundlag inom EU. Efter att irländarna röstade nej till fördraget förra året, görs ett nytt försök om precis en månad - den 2 oktober - och skulle det bli nytt nej tyder det mesta på att Lissabon-fördraget skrotas, med stora konsekvenser för EU och inte minst för det svenska ordförandeskapshalvåret. Det kan bli mycket intern krishantering, istället för att driva sakfrågor.

Men redan nu kastar folkomröstningen i Irland sin skugga över Sveriges ordförandeskap. (

- Det är ett irländskt önskemål att andra inte får förutsätta ett ja, för då kan det bli mer komplicerat att få till ett ja. Det kan vara så att man på nej-sidan då upplever att det finns en väldig press mot landet att rösta på ett visst sätt. Och så får man naturligtvis inte göra, och då avhåller man sig från alla former av uttalanden som gäller Irland. Det är ingen lätt situation för Sverige, verkligen inte, säger Gunilla Herolf är forskare på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut SIPRI.

Men samtidigt som de här molnen hänger över det svenska ordförandeskapet är det mycket annat som ska äga rum under september. Den här veckan befinner sig 17 svenska ministrar i Bryssel för att frågas ut av EU-parlamentets olika utskott om vad de vill åstadkomma under hösten.

På fredag träffas EU:s utrikesministrar för ett "informellt" tvådagarsmöte i Stockholm, med Carl Bildt som värd. Om knappt två veckor är det jordbruks- och fiskeministrarnas tur att samlas i Växjö, och i slutet av månaden (28 september) möts EU:s försvarsministrar i Göteborg.

För statsminister Fredrik Reinfeldt blir det en extra hektisk månad. Den 11 september leder han EU i ett toppmöte med Sydafrika. Den 22 september företräder han EU på ett klimattoppmöte i FN, dagen därpå talar han inför generalförsamlingen, och i kraft av EU:s ordförande deltar han därefter i G20-mötet i Pittsburgh, där fortsatta åtgärder mot den globala finanskrisen står på programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".