Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever missnöjda med sexualundervisning

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 15.47

Tre av fyra elever är missnöjda med skolans sexualundervisning. Det visar resultaten i en webb-undersökning bland 10 282 ungdomar i ålder 15 till 24 år, som genomförts av Ungdomsbarometern.

Undersökningen visar tendenser på att sexdebuten sker i allt tidigare ålder, och att antalet samlagspartners ökar. I Sverige sker dessutom fler aborter än i övriga Västeuropa.

Lena Marions, docent och överläkare på Karolinska kvinnokliniken, ser i sitt arbete flera olika anledningar till varför unga tjejer blir oönskat gravida och vill göra abort.

– Det kan vara olika saker. Att de inte trivs med de preventivmedel de har blivit förskrivna, eller att de inte har hunnit börja med det, eller att kondomen har gått sönder till exempel. Men vanligare är nog att de har påbörjat en metod, men slutat därför att de känner sig oroliga för biverkningar och så, det är väldigt vanligt.

Lena Marions tror inte att det är främst okunskap som gör att unga tjejer inte använder p-piller, utan snarare just oro för komplikationer, som risk för blodpropp och minskad lust. Men Marions tycker att det är för mycket negativ information, och framhåller att hormonella preventivmedel också har mycket positiva effekter, förutom att de skyddar mot graviditet:

– Man minskar mensvärken, man minskar acne, man minskar risken för äggstockscancer och så vidare.

En annan anledning till att unga tjejer inte vill använda preventivmedel kan vara att man fortfarande bor hemma och är rädd för att det ska upptäckas att man använder till exempel p-piller.

Resultaten från Ungdomsbarometerns undersökning stämmer överens med resultaten i den rapport som regeringens utredare Anders Milton lämnade till socialministern i juni i år. Utredningen pekar på att undervisningen i sex och samlevnad borde förändras, och skrivas in i kursplanerna på ett tydligare sätt än idag. Och det håller Lena Marions med om:

– Vad vi skulle vilja, vi som då ser konsekvenserna, vi skulle vilja ha en mer strikt definition på vad som ska ingå i sex och samlevnad i skolorna. Och framför allt skulle vi vilja att de lärare, de som utbildar studenterna, att de själva har en bra utbildning, för det vet vi att det saknas.

 Reportrar: Ingrid Forsberg och Irina Makridova

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".