Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Roy Andersson hedras i New York

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 11.46

Den svenske regissören Roy Andersson uppmärksammas stort på Museum of Modern Art i New York. På torsdagen (10 september) inleddes en retrospektiv med regissörens filmer på ett av världens mest ansedda museer för samtidskonst och Roy Andersson själv känner sig förstås hedrad:

 -  Alltså, hade någon sagt det här till mig när jag började min filmbana så hade jag nog uppfattat det som ett slags skämt. Det är klart att det är en stor ära för mig, verkligen.

Roy Anderssons första långfilm var "En kärlekshistoria",1970. En bitterljuv film om kärleken mellan de två tonåringarna Annika och Pär. Filmen fick fin kritik och belönades med en guldbagge.

Tre år senare kom uppföljaren Giliap, som däremot blev en flopp. Därefter dröjde det 25 år tills nästa långfilm och under tiden ägnade han sig bl.a. åt reklamfilm.  Det var cokså under de åren han började var också då han började utveckla den speciella stil som präglar de långfilmer han gjort på 2000-talet, med dova färger och en ödesmättad stämning blandad med absurd humor.

2000 gjorde Roy Andersson uppmärksammad comeback med långfilmen " Sånger från andra våningen". Filmen som består av långa tagningar med stillastående kamera och tablåmässiga scener emottogs med stor entusiasm från kritikerna, och blev kallad mästerverk av många. Den fick bland annat Jurypriset på filmfestivalen i Cannes, och fyra Guldbaggar.

Den senaste långfilmen Du levande, som kom 2007, fick också flera guldbaggar.  Och nu ska alltså Museum of Modern Art, eller MoMa, i New York visa en retrospektiv med Roy Anderssons alla filmer, det vill säga långfilmer, skolfilmer, kortfilmer och reklamfilmer.

Att bli visad på konstmuseum kan kanske ses som ett slags erkännande att det man håller på med verkligen är konst. Och det är något som Roy Andersson är nöjd över:

-  Det är precis det som jag tycker har varit så tråkigt i så många år, att film aldrig har betraktats som konst, eller mycket mycket sällan. Inte ens som kulturyttringar, utan det är nöjesindustriyttringar. Så jag har, inte lidit, men jag har tyckt att det varit väldigt tråkigt att filmen inte får det rykte om sig att vara konstnärligt värdefulla, eller att kunna vara konst.

Roy Andersson hoppas och tror att uppmärksamheten kring hans filmer kan främja svensk films ryktbarhet internationellt och visa på den svenska filmkonstens spännvidd. Du levande som hade premiär i USA i slutet av juli har fått bra recensioner i bland New York Times, och kommer att visas på 25 biografer över landet.

Nu kommer regissören själv närvara vid visningarna av hans filmer på MoMa i New York, och han säger att han ser fram emot publikens frågor:

 -  Jag är väldigt spänd och nyfiken på vad den här publiken, vad de kommer att säga, vad de kommer att fråga. För en sak det har jag ju sett i recensioner och i artiklar i tidningarna, att det är ju någonting för amerikaner väldigt ovanligt, de här filmerna, ovanlig filmstil. Men de är fascinerade av det, och det är roligt att se att något ovanligt och obekant och speciellt, att amerikanerna kan ta till sig det.

Just nu är Roy Andersson även aktuell som författare. En reviderad och kompletterad nyutgåva av boken Vår tids rädsla för allvar släpps nämligen i samband med bokmässan i Göteborg. Boken släpptes urpsrungligen 1995 och trycktes då bara i tiotusen ex, som tagit slut för länge sedan.Roy Andersson har ägnat tiden efter Du levande med att komplettera boken med hundra nya sidor, som han uppger att han är väldigt nöjd med.

Men en ny film ska det också bli:

-  Sedan så har jag en film i huvudet, som man säger. Jag har den i huvudet och på små lappar än så länge. Jag har nog material till i alla fall en halv film än så länge. Men själva kärnidén, den har jag, den finns.

Reporter: SR Internationals Ingrid Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".