Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyanlända ska få egna ledsagare

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 15.51
Nyamko Sabuni.

Nyanlända invandrare ska lotsas ut på arbetssmarknaden snabbare. Det hoppas integrationsminister Nyamko Sabuni, som på fredagen presenterade regeringens förslag till en ny lag om etableringsinsatser - en reform som beräknas kosta 920 miljoner kronor. Staten ska genom Arbetsförmedlingen ta över ansvaret för nyanlända invandrares etablering på arbetsmarknaden från kommunerna, säger hon:

- Det är att de nyanlända ska bli konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden och på det sättet komma ut så snabbt som möjligt till egen försörjning, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.

Många nyanlända kommer inte ut på arbetsmarknaden i Sverige. Idag är det i genomsnitt knappt 30 procent som fått jobb tre år efter ankomsten. Och det är detta som regeringen nu vill ändra på, med hjälp av den nya reformen för nyanlända invandrare.

Arbetsförmedlingen ska tillsammans med den nyanlände upprätta en etableringsplan med utgångspunkt i utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Sedan ska en så kallad etableringslots stödja den nyanlände att hitta sin väg till arbete. Ersättningen till lotsen är prestationsbaserad, det vill säga att lotsen belönas om denne hittar jobb åt den sökande, säger Nyamko Sabuni:

- Vi tror på incitamentssystem, både för den enskilde och för lotsen. De tillsammans ska ha intresse av att göra det som är rätt redan från början, för att på det sättet påskynda inträdet till arbetsmarknaden.

Den ersättning som ska betalas ut till den nyanlände kommer vara individualiserad, och den påverkas inte av om han eller hon har sidoinkomster, säger Nyamko Sabuni:

- Det kommer att krävas aktivitet av alla vuxna, arbetsföra personer. Ersättningen kommer inte att ta hänsyn till andra inkomster i hushållet. Man kommer att få ut sin ersättning även om en part i familjen tjänar mycket pengar, och framför allt kan man arbeta extra utan att ersättningen dras ned. Och på det sättet vill vi främja jämställdhet, och se till att kvinnor blir lika aktiva som männen.

Varje kommun blir skyldig att erbjuda samhällsorientering till de personer som omfattas av lagen om etableringsinsatser. Alla ska vara "medvetna om demokratins betydelse, jämställdheten och respekten för alla människors lika värde, samt ungdomars frihet att välja sina egna livsvägar.", skriver Nyamko Sabuni på Dagens Nyheters debattsida, och så här säger hon till SR International:

- Precis på samma sätt som man anordnar Svenska för Invandrare, Sfi, kommer man att få erbjuda kurser i samhällsorientering. Innehållet i detta kommer nu att utredas och det får vi återkomma till, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.

Vänsterpartiets flyktingpolitiske talesperson Kalle Larsson tycker att det finns bra delar i regeringens förslag om etableringsinsatser. Bland annat att staten får en tydligare roll än tidigare, och att ersättningen individualiseras och mer får karaktären av lön. Men på två punkter är han mycket kritisk. Den första är att det inte ingår i regeringens förslag att alla kommuner ska vara skyldiga att ta emot flyktingar, säger han:

- Vi kan inte ha det så att rika kommuner vägrar, och andra tar emot väldigt många.

Det andra gäller utformningen av systemet med etableringslotsar. Dessa lotsar kan vara till exempel privata företag eller organisationer. Kalle Larsson tycker att det är ett ovärdigt system att de ska arbeta med en prestationsbaserad ersättning:

- Helt enkelt för att människor möjligheter till en värdig och vettig start i Sverige inte ska vara beroende av vinstintresse hos enskilda privata aktörer. Det är ett gemensamt ansvar att vi tar emot människor, som flytt sina hemländer, och det ska också vara ett gemensamt ansvar att man får en bra start i Sverige. Jag är helt övertygad om att det går att få människor i arbete, och få människor att få en vettig bostad och utbilddning utan att människor ska tjäna pengar på det, säger Kalle Larsson, Vänsterpartiets invandrarpolitiske talesperson.

Reportrar: Ingrid Forsberg och Anders Ljungberg/SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".