Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två bilder av Gottsundas verklighet

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 16.24
Polisbilar bevakar oroligheterna i Uppsala

I Gottsunda utanför Uppsala är en grupp ungdomar förbannade på polisen, och invånarna i området är oroliga för ungdomarna.Uppsala har upplevt några veckor av utbrända bilar och stenkastning mot bussar och polisbilar. Det återkommer varje natt, och inte bara i Gottsunda, utan nu senast också i  Stenhagen i östra Uppsala.
Flera ungdomar har dessutom anmält polisen för misshandel och övervåld i Gottsunda. Monir berättar vad som hände när fler polisbilar anlände  till en pizzeria där ungdomar och vuxna satt och kommenterade nattens våldsamma händelser den 28 augusti.

- Jag och min bror stod i balkongen . Vi såg en massa poliser. Det är klart att man är nyfiken så att vi kommer ner här ( pizzerias uteservering). Vi satte oss ner där. Min pappa och mina kusiner satt här. Då gick de (polisen) till alla som stod i den arean då och bad oss att ställa oss mot vägen.

Det är många som tycker att de här ungdomarna måste veta hut. Andra anser att det måste satsas resurser för att bryta det utanförskap som ungdomarna och deras familjer har hamnat i. Monir forsätter sin berättelse om den augustinatten som han blev misshandlat av polisen, enligt hans egen utsago.

- Så de visiterade oss och  tömde mina fickor. Då frågar jag: "Varför tömmer Ni mina fickor och inte allas andras fickor". Polisen jag hade han var otrevligt. Han trycker mig mot vägen. De sa "Jävla blattskallar och blattejävlar" och såna saker. Jag försökte ignorerar honom. Så börjar han ta mig i midjan och tar på min snopp och drar i det två gånger. Då blev jag arg. "Vad håller du på, det är förnedrande". Då skrattar han och drar mina byxor ner en decimeter långt. Och då sa jag till en person som stod vid sidan och filmade: "filma på mina byxor" Då drog han upp dem igen. Och då blev han arg. Han hade alltid emot sig. Så han tog i mitt hår och viskade i mitt öra: "Vad heter du din jävla snorvalp". Da sa jag till honom: "Jag tänker inte samarbeta med dig sa länge du håller mig på det sättet som du gör". Och då börjar han dra på mig och slå på mig. Och då blev min pappa självklart, han kan inte se sin son få stryk. Jag gjorde ingen motstånd jag skrek bara till folk och filma. Så att skulle skulle ha bevis sen. För jag har gjort en anmälan på polisen nu.

Åklagare har nu börjat utreda de första anmälningarna om övervåld från polisens sida under de svåra oroligheterna i Gottsunda för en dryg vecka sedan. 

Relationerna mellan Gottsundas invånarna och polisen har förändras sedan den lokala polisstationen lades ner för drygt två år sedan.
Då hade man en bättre relation med lokalbefolkningen och ungdomarna.

Christer Nordström, presstalesman hos Uppsalapolisen bekräftar det och säger till SR International att pga besparingarna och personalbrist blev Uppsalapolisen tvungen att lägga ner de lokala polisstationerna på flera ställen i länet. Och det finns för närvarande inte några planer på att återställa de polisstationerna, enligt honom.

Nu patrullerar polisen i bilar och då blir det knappast en direkt och personlig kontakt med invånarna som det  var förut. Och den bevakningen och kontrollen provocerar en del av invånarna i Gottsunda. Det säger Bella, en ung kvinna som bor i området.

- Gottsunda är ett fint område. Men som sagt, de har ingenstans att hänga, det är det som är problemet. Och när de hänger här (, då skickar de poliser. Och då blir det patrullering från höger och vänster, de tittar, och det är klart man känner sig uttittad, man känner sig instängd, det är det som är felet. Det är ingen bra kontakt mellan poliser och ungdomar. Hade det funnits bättre kontakt med ungdomarna då hade man kunna se var problemet ligger någonstans.

En yrkesgrupp som är väldigt orolig över den stenkastning som drabbats polisen, brandkåren och bussar, är de kommunala bussförarna. Busschaufförerna Nanna och Vlado säger att situationen är ohållbar.

- Vi är oroliga när vi kommer in i trafiken. Det känns inte bra. Jag bor i Sävja också. Det var förra veckan de brände vårt sophus: Nu måste vi gå till ett annat sophus för att kasta våra sopor, säger Nanna.

- Det är klart att man är orolig så länge man är utsatt. Det skulle vara skönare att det lugnar sig lite, anser Vlado.

Folk som vi träffar på den närliggande affärscentrum är också oroliga efter den senaste utvecklingen. Anne och Sara är två Gottsundainvånare som är bekymrade över vad som hänt.

- Hörrödu,  jag tycker att det är bedrövligt. Jag har bott i 39 år. Man törs inte gå ut.

- Jobb, en välfungerande fritidsgård. Det kostar inte mycket. Det kostar mindre än det här som händer. Ungdomar vill ju någonting. Jag tycker att man inte ska ha fördomar för det finns också svenska ungdomar i samma situation. Det finns ingenting att göra här och för ungdomar  ska saker hända hela tiden.


Reportrar: Ali Asir och Alberico Lecchini/ SR International

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".