Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatet högst på agendan på jordbruksministermötet

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 10.35
Jordbruksminister Eskil Erlandsson provsmakar lokalproducerat..

Överallt i Europa pratas det om de hårt trängda mjölkbönderna just nu. Bristande efterfrågan har gjort att mjölkpriset rasat och flera av EU-länderna har ropat på kraftfulla stödpaket till näringen.

Men när svenske jordbruks- och fiskeministern Eskil Erlandsson nu bjudit in sina kollegor från de 26 andra EU-länderna till ett informellt ministermöte i Växjö i Småland, är det inte mjölken, utan klimatfrågan, som står högst på dagordningen. Det handlar om klimatets påverkan på jordbruket, och jordbrukets påverkan på klimatet.

Ett inte alldeles självklart val, säger Eskil Erlandsson till SR Internationals reporter på plats i Växjö:

- Ja, både ja och nej. Men eftersom vi har ett Köpenhamnsmöte som kommer nu i december, och eftersom Sverige har varit - tror jag att jag kan påstå - föregångare på att använda biobränslen, biomassa, avfall från jord och skog till att värma vår hus, byggnader, städer. Men också att det ger oss energi i form av el, så tyckte jag det var ganska så självklart, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Strax efter att beridna högvakten underhållit gästerna från hela Europa, och efter att alla bjudits in till en skördemarknad tvärs över Stortorget i Växjö, med alla delikatesser som de småländska omgivningarna kan erbjuda, står Eskil Erlandsson där och lyser som den sol som inte visat sig på hela dagen, den här småkyliga septembereftermiddagen i Växjö.

- Jag är jätteupprymd av skälet att jag älskar mitt Småland. Jag tycker det är roligt att visa min del av Sverige, min del av Europa. Och göra det genom att visa framgångsrika verksamheter som har givit människor jobb, och som har gett oss många internationellt kända företag.

Det här är ett informellt ministermöte, och inga beslut kommer att fattas. Mötet har en mer avspänd karaktär, och Eskil Erlandsson passar på att slå ett slag för sitt Småland, med sitt glasrike, sina älgfarmer, kräftsjöar och ostkakor, och inte minst sina småskaliga jordbruk och skogsbruk.

Men det är alltså bara ena sidan av saken. En av det svenska ordförandeskapets två huvudprioriteringar är ju arbetet med att reducera växthusgaser, inför FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i december då världen ska enas om åtgärder för att undvika en framtida klimatkollaps. Klimatfrågan har lyfts högst upp på agendan, också när EU:s fiske- och jordbruksministrar är samlade i Växjö. Och det av goda skäl, Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen ger exempel:

- Jordbruket har en väldigt stor betydande påverkan på klimatet. Man räknar att det står för nästan 20 procent, och hon fortsätter:

- Klimatet är väldigt viktigt och aktuellt just nu. Där måste jordbruket bidra, både med minskade utsläpp, men man måste även se hur vi i framtiden ska kunna producera mat utan tillgång av fossil energi. Och hur vi kommer att hantera mera oväder, mera skyfall och och ett helt förändrat klimat. Och då måste vi klara av att producera mat under de förhållandena, säger Emelie Hansson jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Jordbrukets utmaning är dubbel. Dels handlar det om att minska sin egen påverkan på klimatet. Dels är det en fråga om att hantera den nya verklighet som klimatförändringarna ofrånkomligen kommer att leda fram till. För södra Europa kommer det att innebära mer torka, i centrala och norra Europa mer regn med översvämningar som följd, och med en högre temperatur följer också fler skadedjur och växtsjukdomar, och krav på andra grödor och tåligare djur.

Det kommer att krävas stora förändringar av det jordbruk vi känner idag, och därför är klimatfrågan mycket viktig att lyfta upp även inom jordbruket. Det säger också EU:s danska jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel till SR International:

- Vi vet att för en del länder kommer det att få enorma konsekvenser. Och för länder i norr, som Finland, kommer att vintrarna att bli kortare. Så jag tycker det är ett mycket bra ämne att ha på dagordningen, säger EU-kommissionär Mariann Fischer Boel. Hon är ändå nöjd med vad EU:s jordbrukssektor förmått göra när det gäller att minska sina klimatutsläpp: 20 procent sedan 1990, säger hon.

Men på det området finns mycket kvar att göra, och inte minst för oss konsumenter, säger Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen. En sådan sak är att äta mindre kött, säger hon:

- Vi har faktiskt ökat vår konsumtion de senaste 20 åren med 40 procent. Det är en enorm ökning. Jag tror att man väljer större bitar, man kanske lite lättare tar fram korven och köttbitarna och glömmer bort att det har en väldigt stor miljöpåverkan. Så vi önskar ju att vi kunde mera se fördelen med den vegetariska maten, både för hälsan och miljön. Så vore det en väldigt stor insats för klimatet, säger Emelie Hansson.

Ja, att föda upp köttdjur står för en mycket stor del av jordbrukets och därmed också de köttätande konsumenternas klimatpåverkan. Om man helt går över till vegetarisk mat minskar man den egna matens klimatpåverkan med mer än hälften. Och det finns gott om vegetariska delikatesser på skördemarknaden på Stortorget i Växjö där de europeiska ministrarna minglar bland stånden där Moheda Sylt, Klas-Göran Anderssons biodling, Solmarka Gårdsbageri och Agnes Gårdsmejeri bjuder ut sina varor.

Somligt är omisskännligt svenskt och småländsk, annat lite mer nytänkande. Som till exempel indianchutney från Annika Kastebrink på Sjöviksgård två mil utanför Växjö. Hon förklarar hur chutneyn kom till:

- Ja, det var att jag hade vanliga tomater från början, och de var så fula, så det var ingen som ville köpa dem när de var vanliga. Jag var med på "Bondens egen marknad", och då hade jag alltid dem kvar. Så när jag kom hem var jag ju tvungen att förädla dem på något sätt, och därav blev det en indianchutney, säger Annika Kastebrink.

Efter en dryg timme har jordbruksminister Eskil Erlandsson provsmakat sig runt stånden på skördemarknaden. Senare på kvällen väntar middag med de 26 EU-kollegorna, om han nu orkar äta något mer den här dagen. Men det tror han att han ska klara av:

- Ja, jag har ju en välbyggd kropp som fordrar mycket mat, så jag ska försöka. Men det var många delikatesser här.

Om du får välja en enda sak som ska komma ut ur det här mötet, vad skulle det vara?

- Det skulle nog vara att de tar med sig det småskaliga, biobränsleanvändningen - den går att praktisera i alla delar av Europa, vi gör det för det mesta med trä, men det går att använda andra saker i byar och städer i Europa, så att vi kommer ifrån oljeberoendet, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Reporter: Anders Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".