Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Flyktingpolitiskt beslut av stor vikt"

Publicerat onsdag 7 oktober 2009 kl 12.45
Dan Eliasson, Migrationsverket.

Ett beslut av stor principiell betydelse för hela den svenska asylpolitiken. Så beskriver Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson Migrationsöverdomstolens beslut igår att bevilja permanent uppehållstillstånd till tre somalier från Mogadishu.

Beslutet innebär att definitionen av begreppet "inre väpnad konflikt" vidgas, och det kan få betydelse för även andra konflikthärdar, säger Dan Eliasson.

-Jag skulle vilja säga att det är ett av de allra viktigaste flyktingpolitiska beslut som fattats under de senaste tre-fyra åren, inklusive de som fattas på politisk nivå. Det får stor betydelse för den framtida flyktingpolitiken i Sverige, säger Dan Eliasson.

Avgörandet i Migrationsöverdomstolen innebär att det inte längre krävs så kallade individuella skäl för en asylsökande från Somalias huvudstad Mogadishu för att få uppehållstillstånd. Det räcker med att vara från Mogadishu för att ha rätt att stanna i Sverige.

Bakom beslutet ligger att domstolen gett begreppet "inre väpnad konflikt" en ny innebörd. Till exempel behöver inte längre en stat vara en av parterna i konflikten, och större hänsyn tas också till civilbefolkningens lidande.

Den nya definitionen kommer att få stor framtida betydelse, men redan nu går Migrationsverket igenom olika konflikthärdar för att se om bedömningen behöver ändras, säger Dan Eliasson.

- Vi har igår och idag gått igenom Afghanistan, Irak, östra Kongo till exempel, för att se om det finns anledning att göra någon förändrad bedömning från vår sida. Hittills har vi inte sett att det är nödvändigt, rimligt, möjligt, utan där ligger praxis väl. Men världen är stor och vi behöver gå igenom alla situationen för att se om nån förändring behöver göras.

När blir det klart då?

- Vi måste gå igenom det här omedelbart. det blir de kommande dagarna, säger Dan Eliasson.

Beslutet i Migrationsöverdomstolen innebär också att de tre migrationsdomstolarna inte längre kommer att döma olika i fall med asylsökande från Mogadishu.

I nästan ett års tid har Migrationsdomstolen i Göteborg ansett att det råder inre väpnad konflikt i Mogadishu, medan domstolarna i Stockholm och Malmö inte gjort den bedömningen. Men Dan Eliasson vill inte tala om en bristande rättssäkerhet.

- Det är rättssäkert på så sätt att Migrationsöverdomsstolen nu har satt ned foten om vad som gäller. Då kan man väl säga att systemet fungerar och ger tydlighet och klarhet. Vad jag kan tycka är beklagligt i systemet är att det har tagit så pass lång tid. Många människor från Somalia har säkert känt en viss oro och osäkerhet under den här tiden och det är inte bra.

- Men om alternativet är att försöka införa någon form av politiskt beslutsfattande i den här processen, så tror jag inte att det är den rätta vägen. Utan jag tror att domstolarna är väl lämpade att sköta detta, så får vi jobba lite på hastigheten istället, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Reporter: Anders Ljungberg, SR International, 6/10 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".