Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot massvaccinationskampanj

Publicerat torsdag 8 oktober 2009 kl 16.45

På fredagen kommer den första leveransen av vaccin mot svininfluensaviruset AH1N1 till Sverige. Nästa vecka drar massvaccineringen igång, först ut är gravida, vårdpersonal och personer i riskgrupperna, och därefter resten av befolkningen.

Samtidigt verkar det som om spridningen har stannat av och sjukdomen verkar inte heller vara så farlig som man befarat. Smittspridningen ligger kvar på en mycket låg nivå, visar färsk statistik från Smittskyddsinstitutet. Enligt den testades 52 personer positiva för influensan förra veckan, och det är ungefär lika många som veckan före.

Kritik riktas nu mot kampanjen för massvaccinering. Det är skrämselpropaganda, säger Bo Zackrisson, medicinjournalist och redaktör för tidningen 2000-talets vetenskap.

– Jag tycker att man har i princip ägnat sig åt att skrämma folk under ganska många månader, säger Bo Zackrisson.

I en debattartikel i Svenska dagbladet skriver han tillsammans med några svenska läkare att en massvaccinering egentligen inte är nödvändig, men att Sverige redan förbundit sig att köpa vaccin i ett avtal med läkemedelsföretaget Glaxo Smith kline.

 Avtalet ingicks före svininfluensan, när man väntade en ny farlig pandemi liknande sars eller fågelinfluensa. Det skulle ge Sverige förtur till vaccin, om en pandemi uppstod, mot att man också förband sig att köpa mellan 9 och 18 miljoner doser. 

I samma stund som svininfluensan kallades pandemi av WHO, den 11 juni, trädde avtalet i kraft och Sverige köpte in 18 miljoner doser vaccin, till ett värde av tre miljarder kronor, för att kunna massvaccinera hela befolkningen. Och det här, att landstingen inte ska stå där med onödiga lager av redan inhandlat vaccin, ligger bakom att alla nu uppmanas att vaccinera sig, menar Bo Zackrisson-

– Jag tror att det ligger en komponent av detta i hela den här kampanjen.

Drygt 1.400 fall av influensa har rapporterats in sedan i våras och en person har dött i Sverige. Det är unga som blivit svårt sjuka, men hälften har haft underliggande sjukdomar, som påverkat förmågan att andas.

De som tillhör riskgrupperna är gravida, personer med diabetes, kroniska hjärt- och kärlsjukdomar, lever- eller njursvikt och lungsjukdomar som astma och kol, extrem fetma, cerebral pares och andra multifunktionshandikapp och personer med nedsatt immunförsvar. Men alla bör vaccinera sig, säger Agneta Holmström, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

– För att skydda sig själv, och för att skydda andra som inte kan vaccinera sig. Ju fler som vaccinerar sig desto bättre skyddar vi hela befolkningen, säger Agneta Holmström.

Toppen för smittspridning var första veckan i september när närmare 200 fall konstaterades. Sedan dess har smittan klingat av, men det kan vända upp igen, säger Agneta Holmström.

– Absolut, men det är omöjligt att säga när.

Men medicinjournalisten Bo Zackrisson kommer inte att vaccinera sig.

– Själv kommer jag inte att göra det, eftersom jag tror att om jag får den här influensan så tror jag att jag skaffar mig ett bättre immunförsvar. Men riskgrupper ska naturligtvis vaccinera sig. Har man otur kan man ju bli väldigt sjuk, det har vi ju sett, säger Bo Zackrisson.

Reporter Jenny Hallberg. Publicerat 8/10-09

FAKTA: Vaccinationen startar nästa vecka och beräknas pågå till och med januari. Eftersom vaccinet levereras i omgångar, kan inte alla vaccineras på en gång. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting kommer de flesta landsting igång med vaccinationerna under nästa vecka, men i några regioner kan det dröja till veckan därpå. Gravida, personer i riskgrupper och personal inom vård och omsorg kommer att vaccineras först. Därefter kommer alla andra erbjudas vaccin; på vårdcentraler, via företagshälsovården, studenthälsan, på en vaccinationsmottagning eller på barnavårdscentralen. Enligt Smittskyddsinstitutets siffror har 1.487 fall av svininfluensa rapporterats i landet, varav de flesta drabbade, närmare sex av tio, varit mellan 10 och 29 år. De flesta bedöms enligt SMI vara smittade i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".