Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Regeringen smyger Sverige in i Nato"

Publicerat måndag 19 oktober 2009 kl 13.52
Peter Jonsson (S)

Frågan om ett svenskt Nato-medlemskap är inte aktuell, säger regeringen.

Men är det ändå så att regeringen i sin praktiska politik är på god väg att leda in Sverige i försvarsalliansen? Ja, säger en av Socialdemokraternas tyngsta försvarspolitiker, Peter Jonsson. Han menar att regeringen har en dold agenda i försvarspolitiken, ett intryck som förstärkts av innehållet i höstbudgeten.

- Det handlar ju om att smyga Sverige in i en situation, där vi sedan är tvingade att gå med för att vi har kastat ut barnet med badvattnet.

Enligt Socialdemokraterna håller regeringen nu på att göra det omöjligt för Sverige att förbli alliansfritt. Peter Jonsson, som sitter i riksdagens försvarsutskott, pekar bland annat på att regeringen i sin budget flera gånger upprepar att vi ska vara beredda att ta emot och ge militärt stöd vid eventuella konflikter.

- Förut har det varit utifrån en civil krishantering som man haft den här ambitionen, men nu ökar man ytterligare med den militära delen. Det andra är att man på det här tydliga sättet långsiktigt i stort sett lägger ned svensk försvarsindustri, och det gör att man bli tvungen att vara med i ett försvarssamarbete för att få tillgång till försvarsmateriel.

Det här är en avsiktsförklaring som leder rätt in Nato, säger Peter Jonsson.

Men Karin Enström, som sitter för moderaterna i försvarsutskottet, förnekar att det skulle finnas några dolda avsikter med skrivningarna i budgetpropositionen.

- Det är en avsiktsförklaring om hur vi ska omforma dagens försvar till ett bättre och mer användbart försvar. Sedan är vi tydliga med att vi har valt samarbetets väg, och det har vi gjort ända sedan de socialdemokratiska regeringarnas tid. Vi är en integrerad del av EU och vi samarbetar djupt och intensivt med Nato. Men vi är inte medlemmar och den här budgeten innebär inte att vi kommer att bli medlemmar, på kort sikt, heller.

På kort sikt, säger Karin Enström som själv företräder ett parti som vill se Sverige i Nato, bara inte nu. Det enda riksdagsparti som vill att Sverige omedelbart ska söka Nato-medlemskap är Folkpartiet, men regeringsalliansen är överens om att inte ta upp Nato-frågan under mandatperioden.

Men Socialdemokraterna anser alltså att regeringen i praktiken håller på att rycka undan mattan för en alliansfri linje.

Och speciellt allvarligt är det, enligt Peter Jonsson, att regeringen överger den svenska försvarsindustrin, som både är industriellt och säkerhetspolitiskt viktig för Sverige.

Han är mycket kritisk mot vårens beslut att beställa pansarfordon från finländska Patria, istället för från Hägglunds, som visserligen är brittiskägt men med bas i Sverige - ett beslut som Försvarets Materielverk fattade men som regeringen preliminärt ställt sig bakom.

Upprörande, säger Peter Jonsson, och hänvisar till att Försvarsmakten redan satsat en miljard kronor i ett mångårigt utvecklingssamarbete med Hägglunds.

- Det är helt sjukt om man säger så. Vi vill naturligtvis värna försvarsindustrin. Den har vi byggt upp för att vi ska ha en säkerhetspolitisk möjlighet att försörja våra soldater i framtida krissituationer, säger Peter Jonsson.

I budgeten fastslår regeringen att man vill satsa på en modernare version av stridsflygplanet JAS, och man vill också vara med och vidareutveckla nästa generations u-båtar.

Men huvudspåret för regeringen är att "köpa från hyllan", alltså köpa befintligt materiel på marknaden. Att stödja svensk försvarsindustri har mer med industripolitik att göra än med försvarspolitik, säger Moderaternas Karin Enström.

- Jag tycker målet ska vara att konkurrera på lika villkor, så att vi, med skattebetalarnas pengar, köpa den materiel som är bäst, och som är billigast, så att pengarna används så effektivt som möjligt.

Så det finns ingen anledning för regeringen att understödja försvarsindustrin?

- För mig är det klart att det är försvarsmaktens behov som ska styra beställningarna av försvarsmateriel. Sedan kan man av andra skäl vidta stödåtgärder, men då är det mer fråga om industri- och näringspolitik, sa Karin Enström, moderat i riksdagens försvarsutskott.

Reporter: Anders Ljungberg, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".