Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Centraliserad integrationspolitik får kritik

Publicerat måndag 11 januari 2010 kl 14.54
Arbetsförmedlingen tar över ansvaret.

Solna kommun är kritiskt till regeringens nya politik om att Arbetsförmedlingen ska ta över ansvaret för etableringen av nyanlända invandrare på arbetsmarknaden. Det ansvaret ligger idag hos kommunerna, men regeringen anser att de har misslyckats med sin uppgift att integrera de nyanlända. Men i Solna har man utvecklat en lyckad modell där 75-80 procent av nyanlända har egen försörjning redan efter ett år, uppger Solnas borgerliga styre. Därför bör framgångsrika kommuner undantas, anser Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

- Jag har inte begärt den här hjälpen. Jag tror att vi ramlar tillbaks in i ett statligt administrativt krångel om det här återgår.Sen får vi ändå de här personerna som kommer att bo här. Då tror jag att vi kommer att hamna tillbaks i det här. Det kommer bli socialärenden mer än vad det är idag.

Vad ska regeringen göra?

- Låta det vara flexibelt, de kommuner som har det problematiskt - se till att hjälpa dem mer då. Men tvinga inte på oss en statligt administrativt byråkrati.

Staten kommer att från 1 december 2010 ta över ansvaret från kommunerna genom Arbetsförmedlingen, där bland annat särskilda etableringslotsar ska hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Riksdagen fattar beslut i mars.

Enligt Statistiska Centralbyrån tar det idag fem år att få ut hälften (50 procent) av de nyanlända i arbete. Enligt regeringen tar det sju år och därmed visar detta att kommunerna misslyckats med integrationen.

Christer Hallerby är statssekreterare hos integrationsministern Nyamko Sabuni och han säger att det går inte att göra undantag för kommuner som varit framgångsrika.

- Nej, det kan vi inte. Vi måste ha ett system. Det är inte särskilt effektivt att ha olika huvudmän för mottagandet, utan vi vill ha en entydig instans och myndighet som har ansvar för den här etableringen.

Men om man som kommun redan har lyckats med sin politik, är det inte ett steg tillbaka att börja om från början?

- Jag kan hålla med om att Solna hyfsat bra på det man gör. Men det är inte alla som kommer till Sverige som hamnar i Solna eller andra framgångsrika kommuner. Utan, detta är ett system-misslyckande, det är fel på systemet och alltså måste vi ändra systemet, säger Christer Hallerby är statssekreterare hos integrationsministern Nyamko Sabuni.

Reportrar: Zana Schiroyi och Firas Jonblat, SR International. Publicerat 11/1 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".