Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Första privata Apoteken öppnar

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 16.15
Det första privata apoteket har öppnat i Stockholm

På söndag öppnar landets första privata apotek. Då tar företaget Medstop över 21 av de befintliga apoteken i Mälardalen och först ut är apoteket Påfågeln på Scheelegatan i Stockholm. Där byts apoteksskylten ut till Medstops logga med ett grönt kors.

Medstop, som till största delen ägs av det nordiska investmentbolaget Segulah, har köpt upp sammanlagt 62 av Apoteket AB:s apotek och nu pågår arbetet med att byta skyltar och inredning. Genomgående färg är turkos. Per Johansson är chef för apoteket Påfågeln och har jobbat inom Apoteket AB i 35 år.

– Det är ju väldigt spännande att få vara med om en sådan här process, när man går över från det här reglerade systemet till ett konkurrensutsatt system. Det kommer ju innebära stora förändringar för vår del vad gäller för vår del på sortimentsidan, det kommer helt nya produkter som Medstop kommer att tillföra marknaden.

Apotekets egna och Apolivas produkter försvinner ur sortimentet för att ersättas av nya, och det kan även gälla läkemedel, säger Medstops VD Fredrik Söderberg.

– Det ska finnas flera alternativ att välja på, så jag tror att det kommer att bli större valmöjlighet för konsumenterna över tid.

Kommer de märken som finns idag att finnas kvar?

– Med absolut största sannolikhet ja.

Medstop lovar större tillgänglighet och öppettiderna kan förändras, men det är i dagsläget inte klart hur och var, säger Fredrik Söderberg.

– Det kommer att variera från ort till ort och inom ort, så att det kommer att bli förändringar, men exakt hur och var är en fråga som vi jobbar vidare med inom de lokala apoteken.

Medstop tar över verksamheten med befintlig personal som behåller sina löner och avtal, men Susanne Reimer, som är farmaceut på apoteket Påfågeln hoppas på högre lön framöver:

– Ja, jag hoppas ju inte få sänkt lön i alla fall, efterfrågan kommer att bli större efter farmaceuter i alla fall, det tror jag. Men även övrig personal som apotekstekniker och assistenter, det behövs ju utbildad personal och det finns inte hur många som helst.

Men oppositionen har kritiserat utförsäljningen av apoteksmonopolet, dels för att riskkapitalbolag nu får ta över statliga apotek som har gett vinst alldeles för billigt – de sålda 465 apoteken har omsatt runt 16 miljarder kronor och såldes för 5,9 miljarder – men det finns också farhågor att det ska bli dyrare att köpa läkemedel, säger Elina Linna, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

– Regeringen påstår att det ska bli billigare och mer tillgänglighet för dem som köper läkemedel, men det vet vi ju ingenting om, det finns undersökningar som visar att svenska folket är väldigt nöjda med apoteket som vi har haft, och sedan att vi befarar att läkemedlen kommer att kosta mycket mer för samhället och sedan den tredje punkten att det kommer att bli svårare att få tag i läkemedel på landsbygden, speciellt receptbelagda läkemedel.

Och Medstop har valt att just köpa upp sina apotek i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi kommer att öppna våra butiker där det finns höga kundflöden och en stor efterfrågan.

Där det är lönsamt?

– Jag tror inte att lönsamheten sitter i storleken på orten, utan det går mycket väl att driva väldigt lönsamma apotek även på mindre orter.

Så varför är ni inte intresserade där?

– Vi verkar inom de här tre geografiska marknaderna, men det är viktigt att poängtera att det är inte bara i storstäder vi finns, utan vi finns också på mindre orter och har många apotek på orter med mindre än 3000 invånare, vi finns i storstäder med omnejd.

Kunderna på apoteket Påfågeln är försiktigt positiva, men Barbro är inte nöjd.

– Jag tycker att det var synd att det skulle bli så här från början.

Varför då?

– Gamla vanor.

Kommer du att fortsätta handla här i alla fall?

– Ja, men det är väl klart, jag har ju mitt apotek nära här, så då går man väl hit, allting går när man vänjer sig.

Andreas Ober är betydligt mer positiv.

– Jag tror att det är bra, det blir intressantare produkter och gladare personal.

Det är samma personal som kommer att vara kvar.

– Ja, just det, Sandra ska vara kvar här, hörde jag, men hon sade att de skulle få nya dräkter och nya skyltar och att det skulle bli gladare personal.

Sedan apoteksmarknaden avreglerades den 1 juli förra året har Apoteket AB sålt ut 466 av sina apotek till privata aktörer -Apotek Hjärtat, Kronans Droghandel, Medstop och Vårdapoteket i Norden - ägda av investmentbolagen Altor, Investor, Segulah och KF.

Dessutom får vissa receptfria läkemedel säljas i vanliga butiker från den 1 november 2009.

För att driva apotek krävs tillstånd från Läkemedelsverket.

På måndag följer Göteborgsregionen och en vecka senare Malmö med omnejd.

Reporter Jenny Hallberg, SR International. Publicerat 15/1-10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".