Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabb insamling till offren i Haiti

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 15.45
Insamlingen till Haiti, den största sen tsunamikatastrofen.

Svenska frivillig-organisationer som dragit igång insamlinglar till det jordbävningsdrabbade Haiti har fått in flera miljoner kronor på kort tid. Bara Röda Korset hade på fredag förmiddag fått in två och en halv miljoner via SMS och Webb. Organisationerna har med Tsunamin som erfarenhet gått ut med gemensam upprop för att snabbt få in pengar till olika insatser på plats i Haiti.

- Det är för att vi ska kunna berätta för Haiti och våra lokala partners att nu har vi X-kronor eller dollar insamlade. Då kan man utlova hjälp i olika omfattning beroende på hur mycket man har. Just nu pågår arbete med att få ut folk ur rasmassorna, ge första hjälpen och sjukvård. Det är viktigt att vi kommer igång med den här första fasen, att det finns pengar tillgängliga direkt, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på Frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII.

Rädda barnen, Svenska Kyrkan, Unicef och Röda korset finns bland de tolv organisationer som samordnat sin insamling. De har dock inget samordnat insats, utan jobbar med sina respektive lokala parternorganisationer på plats i Haiti. Men erfarenheterna från Tsunamikatastrofen visar att samordning av insamlingarna gör att man når ut till folk smidigare, enligt Erik Zachrisson.

- Jag tror att det är viktigt för givarna att se att organisationerna kan samarbeta på det här sättet och att vi inte ser varandra som konkurrenter utan att vi kan samarbeta kring en så angelägen fråga, säger Zachrisson.

Ett av de organisationer som fått igång insamlingen snabbt är svenska Röda Korset, där man har kunnat skänka pengar också via SMS och Webb.

- Vi kännner av likheten med tsunamin när det gäller viljan att skänka pengar. Via SMS och webb har vi fram till nu (10.30) samlat in 2,5 miljoner. Sedan när det gäller bank- och postgiro har vi alltid en viss fördröjning så klart, säger Ann-Charlotte Johansson är biträdande kommunikationschef på Röda Korset.

Röda korset kommer att imorgon dra igång penginsamling med bössor i bland annat Stockholm och man uppmanar frivillliga att ta kontakt med organisationen för att skramla bössa ute på stan. Men förutom insamling samarbetar Svenska röda korset med andra rödakorsorganisationer för att kartlägga de behov som finns jordbävningsdrabbade områden och imorgon åker två sjukskötorskor från Röda Korset till Haiti för att arbeta på det fältsjukhus som det finska röda korset har upprättat där. Dessutom har Röda Korset upprättat en särskild hemsida på internet, där människor som är drabbade eller berörda av jordbävningen kan gå in och söka efter saknade anhöriga. Hittills har över 6 000 haitier registrerat sig dä.

- Vi har en site där familjer som har splittrats kan registrera sig. Vi har under 24 timmar fått över 6.000 registrerade, som bara berör Haiti. Det handlar om människor som kan skriva in att "jag lever och mår bra" till sina släktingar, säger Arash Mokhtari, pressekreterare på Röda Korset.

Reporter: Zana Schiroyi, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".