Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Allt vanligare med inhyrd personal

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 14.11
Bemanningsföretagens marknad växer.

Bemanningsföretagen blir allt större i Sverige. Antalet anställda i bemanningsbranschen har tredubblats under det senaste decenniet och fortsätter att öka i takt med att fler arbetsgivare vänder sig till utomstående företag för att hyra in personal. Men tillväxten är omdiskuterad. Kritiken riktas framför allt mot arbetsgivare som vill skapa permanenta lösningar där hela arbetsstyrkan ersätts av inhyrd personal.

Henrik Bäckström, förbundsdirektör för arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen, vill dock tona ned motsättningarna. Konflikten var mer infekterad i mitten av 90 talet, då det saknades en del lagar och regleringar, säger han.

– Den kritiken har nog varit mycket starkare och högre tidigare om man ser det i ett 15-årsperspektiv. Nu finns det kollektivavtal för alla, en branschorganisation, vi har en auktorisation med hårda villkor för att någon ska få vara med… Så den kritiken minskar nog hela tiden i omfattning.

Hans Andersson är klubbordförande för IF Metall på verkstadsföretaget Ålö utanför Umeå och han menar att problemet inte i första hand är att företagen kringgår gällande lagar och kollektivavtal. Problemet är lagarna i sig.

– Nej, i dagsläget är lagstiftningen just på så sätt att man kan uppträda på det här viset. Och det är därför man måste ändra i lagen eller genom avtal stänga den dörr som har blivit i lagen om anställningsskydd.

På Hans Anderssons arbetsplats på Ålö har facket nyligen gjort en överenskommelse med arbetsgivarna. Där får bemanningsföretagen nu anlitas endast när den egna personalen inte kan täcka upp för korttidsfrånvaron. Men egentligen är han emot all form av sådan anställning och han anser att bemanningsanställda är en nutida variant av daglönare.

Enligt flera LO-förbund är det största problemet just när arbetsgivare hyr in personal för längre tid, och när anställda sägs upp trots att det inte råder arbetsbrist, för att ersättas av personal från bemanningsföretagen.

Men samtidigt som det kommer kritik hörs andra toner. Särskilt unga personer ser en anställning i bemanningsföretagen som en språngbräda i karriären.

Genom att arbeta för bemanningsföretagen samlar de på sig erfarenheter och skaffar affärskontakter som är svåra att nå på något annat sätt, säger Cecilia Eriksson, konsultchef på Academic Work, Nordens största bemannings och rekryteringsföretag för studenter och unga akademiker.

En som arbetat för bemanningsföretag både under sina studier och därefter är Martin Wincent, som just nu är utlånad till Karolinska Institutet.

– Jag tror att den här typen av anställningsform är framtiden, en av de framtida anställningsformerna – den visar hur arbetsmarknaden kommer att se ut och hur anställningar kommer att se ut. Allting blir bara snabbare – så även kanske anställningar också kommer att bli snabbare och mer flexibla. Så jag tycker definitivt att det får vi nog se till att vänja oss vid.

Reporter Olgica Lindquist, SR International. Publicerat 18/1-10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".