Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nischad svensk roll när Haiti återuppbyggs

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 13.32
Haiti behöver säkrare hus

Det är den enorma omfattningen av katastrofen på Haiti som gjort att det blivit svårt att koordinera FN:s och hjälporganisationernas insatser. Men katastrofen kunde ha blivit mindre om de biståndspengar som landet fått använts för att bygga bättre.

Nu löper återuppbyggnaden parallellt med det övriga hjälparbetet, och här har Sverige tilldelats en nischad roll.

- Görs allt på rätt sätt nu, då blir nästa katastrofen långt mindre, säger Jan Eliasson tidigare undergeneralsekreterare i FN och dess chef för kontoret för samordning av humanitär hjälp.

- Det är viktigt att man efter en naturkatastrof av det här omfånget tar chansen att bygga bättre än tidigare. Och gör man en återuppbyggnad bättre då får man när katastrofen nästa gång inträffar betydligt färre döda och färre skadeverkningar.

Hade den här katastrofen inträffat i Japan eller i Kalifornien så skulle vi haft en bråkdel av de antal döda vi nu sett, säger Jan Eliasson, och han är kritisk:

- Vi har inte lärt oss att vi redan från början måste tänka på att bygga upp också - inte bara hjälpa till med vatten, medicin och mat utan också se till att det nya samhället kan växa fram så att katastrofen blir mindre nästa gång.

Helena Lindberg, Generaldirektör för MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap betonar vikten av en samordnad och behovsstyrd hjälp.

Världens samarbete kräver även en tydlig rollfördelning, både på nationell och på global nivå, och både i det mest akuta som i det sena återuppbyggnadsstadiet:

- Vi har t ex nischkompetens på vattenområdet och är väldigt duktiga på avfallshantering i sådana här katastrofområden och vi kan också hjälpa till att få en fungerande infrastruktur på plats i form av brobygge och annat, och även på telekommunikationssidan har vi en hel del kunskap.

Helena Lindberg talar om det tidiga akutskedet då det till exempel har visat sig hur kompetenta livräddare det finns i de utryckningsstyrkor som Island och Israel skickat på plats.

Men rollfördelningen länderna emellan är viktig även i de senare stadierna.

- Vi kan också bidra med kunskap i om hur man bygger tillbaka bättre. Där handlar det om att vi delar med oss av vår expertkunskap t ex geoteknisk kompetens, stadsplaneringskompetens och annan kompetens som vi har i vårt nationella uppdrag i MSB och som vi betecknar som katastrofriskreducerande verksamhet.

För återuppbyggnaden av Haiti behövs det enorma pengar. Det är möjligt att en del av dem som Sverige redan har givit går just åt det. Det handlar om statliga 215 miljoner. Sida har hjälpt till med 160 miljoner kronor, resten har UD distribuerat via FN. Därtill kommer insamlingspengarna till hjälporganisationer på hittills över 107 miljoner.

- Nu har det kommit så mycket pengar så att jag faktiskt tror att en del av dessa pengar finns tillgängliga för återuppbyggnaden. Jag tycker till exempel att både USA och inte minst vårt eget Europa borde ta på sig ett ansvar att arbeta för ett återuppbyggnadsprogram i Haiti. Spanien är ju ordförandeland i EU det här året och de har särskilt intresse i Haiti, de har tyvärr också ett kolonialt förflutet liksom Frankrike och det är viktigt att Europa visar att vi tar det här ansvaret. Jag tycker att Europa och EU behövs som en tydlig global aktör som verkar i solidaritet med de drabbade, säger Jan Elilasson,  som gärna skulle vilja se att den svenska regeringen inte hade minskat på antal mottagarländer och att Haiti fortfarande hade funnits på Sveriges biståndslista.

Reporter: Olgica Lindquist, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".