Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KD planerar en "köksbordskampanj"

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 15.50

Bjud hem en KD-politiker för att diskutera politik vid köksbordet. Det ska alla intresserade kunna göra från februari, när Kristdemokraterna utökar sin "köksbordskampanj" för att mobilisera valarbetarna och gräsrötterna.

Det beslutet togs på partiets kommundagar i Jönköping i helgen. Men partiledaren Göran Hägglund är inte orolig över att hans parti ska hamna under fyraprocentsspärren.

- Jag är inte speciellt oroad för att partiet ska hamna under spärren. Viktiga frågor förknippas med Kristdemokraterna, som till exempel synen på att familjen ska få stöd i stället för att styras och ställas från politiskt håll, alltså mer valfrihet för småbarnfamiljer, synen på äldre, äldreomsorgen och förstärkta ekonomiska villkor för våra äldre. Jag tror att dessa frågor så småningom kommer att spela stor roll för människor i deras val.

Kristdemokraterna vill ännu en gång representera det som Göran Hägglund kallar "verklighetens folk". Det menar de i kontrast med vänstereliten och andra grupperingar i samhället som ser KD som ett konservativt parti.

Göran Hägglund tycker att KD är ett humanistiskt parti och därför har han till exempel lyft upp frågan om de papperslösas rätt till vård, något som inte är självklart i alla landets landsting.

Men varför ska det ta ett år att utreda frågan?

– Därför att det är en komplicerad lagstiftning som vi behöver åstadkomma. Idag får många människor som inte har ordning på sina papper, vård och hjälp genom att enskild sjukvårdpersonal eller vissa landsting fattar egna beslut, men vi behöver en enhetlig lagstiftning som gäller i hela landet. Man ska veta att det finns vård. Och då behöver vi, enligt den svenska grundlagen, ett underlag för ett beslut, säger han.

- Det viktigaste är att man ska veta att det inte är frågan om det ska komma en lagstiftning utan hur denna lagstiftning ska se ut.

Göran Hägglund påstår att allianspartierna är överens om papperslösas rätt till vård och att det ska handla om hur man ska utöka rättigheterna för enskilda personer som antingen är gömda och har fått ett utvisningsbeslut eller papperslösa som inte har sökt asyl.

Förbud av nikab och burka är en annan fråga som kom upp under fredagens debatter på seminariet om integrationsfrågor. Göran Hägglund tycker inte att sådan klädsel bör förbjudas genom lagstiftning.

– Det är väldigt konstigt tycker jag att förbjuda enskilda plagg eller viss klädsel i Sverige. Jag tror inte att det skulle hjälpa de kvinnor som det handlar om. Jag vill att alla människor ska få klä sig på det sätt som de själva önskar. Sen kan det vara praktiska frågor som måste lösas när det gäller det yrke som man finns i, men att använda en lagstiftning det tror jag är alldeles fel.

– Du ser inte det här som kvinnoförtryck då?

– Det kan vara i vissa fall. Jag har det svårt att förstå sådana traditioner, men traditionen finns, många kvinnor säger att man gör det frivilligt, andra lever säkert under sådana förhållanden där hon mer eller mindre tvingas till det. Men jag tror ändå inte att förbud är medlet för att åtgärda det.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".