Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen läxar upp Sida

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 16.22

Biståndsminister Gunilla Carlsson är missnöjd med att den statliga biståndsorganisationen Sida planerade besparingar i Afghanistan och Irak, genom att minska personal där. Och på ett extra regeringssammanträde beslutades idag att Sida måste upphäva sina planer.

Sidas nedskärningar går inte ihop med de ökade svenska biståndsinsatser som planeras, säger Gunilla Carlsson.

– När vi nu går in tyngre med biståndet är det viktigt att det finns duktiga svenska biståndsarbetare på plats. Och det är därför jag tycker att det är olyckligt att Sida har gjort den prioriteringen. Och det korrigerar vi nu genom ett regeringsbeslut.

– Upplever ni att Sida ligger hinder i vägen för era ambitioner i Afghanistan till exempel?

– Nej, och jag tror att vi har samma ambition, för Sida ser ju också behoven och Sida har också personal på plats. Men att nu göra en neddragning tror jag skulle sända väldigt fel signaler. För det som vi måste berätta för afghanerna är att vi har ett långsiktigt utvecklingsperspektiv. Att biståndet kommer att finnas för lång tid framöver. Och det är precis den signalen som afghanerna behöver se nu. Och det är därför jag politiskt ser att de får dra ned någon annanstans för att komma tillrätta med sina egna underskott.

För Afghanistans del har den svenska regeringen och riksdagen - i en krympande biståndsbudget - valt att öka biståndsinsatserna till sammanlagt 800 miljoner kronor, och det är för att matcha den ökade ambitionen där som regeringen nu gör denna ovanliga manöver att tillrättavisa en myndighet i en sådan här till synes liten fråga.

Bakgrunden är att Sida ifjol samlade på sig ett underskott på 20 miljoner kronor, och för att komma tillrätta med det ville Sida i sommar tillfälligt dra in en av sju tjänster i Afghanistan, och det samma ville man göra med den enda tjänsten i Iraks huvudstad Bagdad.

Men så här blir det nu inte. Enligt det beslut som regeringen fattade på sitt extra sammanträde idag ska ingen anställd, inte ens under några månader som Sida har planerat, försvinna från Afghanistan och i Irak vill man se ytterligare en tjänst.

Oppositionen välkomnar beslutet även om det känns som senkommet, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

 – Jag tycker att det är positivt att biståndsministern tar strid för biståndet till Afghanistan. Men där handlar det om en person vid biståndskontoret i Kabul. Det är alldeles för lite och för sent. Jag undrar varför hon inte tidigare motsatt sig den snedfördelning som finns mellan de civila och militära insatserna. För varje krona Sverige avsätter till biståndet ger man tre kronor till militären. Och varje svensk soldat kostar lika mycket som att ge 1 400 afghanska flickor möjligheten att gå i skola under ett år

Säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet för SR International.

Reportrar: Anders Ljungberg och Olgica Lindquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".