Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre gymnasiebehöriga i förorterna

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 15.58

Allt färre elever i invandrartäta områden är behöriga till gymnasiet visar en ny undersökning från Statistiska centralbyrån. Mellan 1998 och 2008 sjönk andelen gymnasiebehöriga i 38 invandrartäta områden från 76 procent till 69 procent.

I Södertälje är situationen värst. Thomas Johansson som är ordförande i utbildningsnämnden i Södertälje säger att det beror på den stora andelen nyanlända flyktingar.

- Södertälje som kommun har ju tagit emot ett extremt stort antal flyktingar från Irak och det har inte funnits några lagliga möjligheter att sprida ut flyktingarna över Sverige, det har vi påtalat flera gånger. Och det är klart att det försämrar flyktingarnas möjlighet att snabbt komma in i skolan och få bra skolresultat. Det finns exempel på skolor där man har 97-98 procent med annat etniskt ursprung än svenskt, det är klart att skolresultaten blir lidande, säger Thomas Johansson.

Stadsdelen Ronna i Södertälje är hårdast drabbad där andelen behöriga minskat från 92 procent till 55 procent. Ett stort problem för Södertälje kommun är enligt Thomas Johansson att pengarna helt enkelt inte räcker till.

– Det pengarna går till är att människor ska få mat för dagen, försörjningsstöd och andra former av sociala insatser som stjäl mycket pengar från skolan. I och med att statens pengar inte är öronmärkta för skolan så går skolans pengar tyvärr till andra saker, säger Thomas Johansson.

En annan orsak till de sämre betygen är att skolorna blir uppdelade i etniska grupperingar, något som påverkar studierna negativt enligt Thomas Johansson.

– De fria skolvalen idag gör att grupper söker sig bort från varandra, svenskar till exempel söker sig bort från invandrare. Du får uppdelade skolor på ett annat sätt än du hade tidigare. Det finns exempel på etniska grupper som startar egna skolor. Vi har en sverige-finsk skola som har fått tillstånd och vi har den syrisk-ortodoxa kyrkan som fått tillstånd. Då får man en uppdelning som inte gör att resultaten i skolan blir bättre, säger Thomas Johansson.

Reporter: Soheil Pouresmaili, SR International. Publicerat 15/2 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".