Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finansinspektionen föreslår bolånetak

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 15.38

Finansinspektion vill begränsa lånemöjligheten på en bostad till 75 - 90 procent av bostadens marknadsvärde.

Det är många hushålls höga belåningsgrad idag som oroar Finansinspektionen. Även på Riksbanken funderar man idag på regelverken för belåning av bostäder.

Bostadsmarknaden i sin helhet fungerar bra, säger Finansinspektion som gjort en omfattande undersökning av bankernas kreditgivning och dessutom en stickprovsunderökning där drygt 6800 nya bolån analyserades.

Också på Riksbanken funderar man idag på regelverken för belåning av bostäder.

Idag är det inget problem, sa riksbankschefen Stefan Ingves vid ett seminarium på tisdagen, men på sikt bör något göras för ökningen av huspriserna och hushållens allt större skuldsättning kan inte fortsätta hur länge som helst, enligt riksbankschefen.

Och på Finansinspektionen ser man inte heller idag någon omedelbar fara, men det kan vara bra att bromsa marknaden i tid.

Lars Frisell är chefekonom på Finansinspektionen som nu vill få en regel på marknaden som sätter taket vid utlåningen till någonstans mellan 75 och 90 procent av bostadens marknadsvärde:

- Ja, vi ser att den trend vi sett ett antal år fortsätter med högre skuldsättning och en högre andel hushåll med de riktigt höga belåningsgraderna och det är det vi är oroliga för.

- Är ni också oroliga för ett eventuellt större prisfall på marknaden framöver?

- Ja, vi har ju sett under den ekonomiska krisen att bostäder är en tillgång där priserna fluktuerar och vi såg att ett prisfall på en 10-15 procent kan inträffa. Och då är det högt belånade hushåll som kan råka illa ut och tvingas sälja under en sådan period och för dem vill vi skapa en sådan här kudde.

En belåningsbegränsning skulle påverka prisbilden på de dyraste objekten och minska efterfrågan, även om det handlar om ett litet antal hushåll, säger Lars Frisell.

Den finansiella krisen har också lett till en internationell skärpning av bankernas kredithantering. Det är de så kallade Baselkommitténs tankar som nu ska omsättas och de kommer att påverka hushållens framtida bolån i än större grad. Likviditetsriskerna är för höga för bankerna, säger Lars Frisell på Finansinspektionen:

- Det kommer att ställas högra krav på bankernas finansiering. Längre finansiering är dyrare för bankerna och det kommer att få effekter i konsumentledet.

Högre kostnader för bostadslånen med andra ord.

Men enligt Finansinspektionens genomgång och så kallade stresstester, där ökad arbetslöshet, prisfall och stigande räntor ingår, så är läget gott på den svenska marknaden och hos hushållen, sammanfattar Lars Frisell:

- Vi ser att även vid betydande högre räntenivåer så har de allra flesta hushåll fortfarande överskott i sin ekonomi.

Finansinspektionens förslag är alltså en regel om ett lånetak på mellan 75 och 90 procent av en bostads marknadsvärde. Förslaget ska nu diskuteras inom finansbranschen och kan införas tidigast den 1 juli i år.

Text och intervju: Göran Löwing.

Publicerat 16 februari 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".