Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårdare krav på familjåterförening

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 10.00
Somalier protester mot avvisningar

Det blir betydligt svårare för somalier och andra nationaliteter som fått asyl i Sverige att återförenas här med sina anhöriga från och med nu. Migrationsverket fattade i tordags ett vägledande beslut som innebär att somalier som vill komma till Sverige för att återförenas med familjemedlemmar måste ha ett giltigt pass. Kravet ställs trots att det i Somalia, där ett av världens värsta inbördeskrig har rasat sedan 1991, inte finns ordentliga pass. Enligt Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik är beslutet en följd av två prejudicerande domar i Migrationsöverdomstolen i januari.

- Ja, det baseras egentligen på två avgöranden från Migrationsöverdomstolen, alltså Kammarrätten i Stockholm, som då slår fast ett skärp krav på innehav av pass och då har vi förtydligat vad som gäller kring detta angående passinnehav och kravet på klarlagt identitet, säger Ribbenvik.

Fram till nu har svenska myndigheter haft ett lägre identitetskrav för att kunna hjälpa familjerna. Ribbenvik säger till SR International att risken nu är att många familjer splittras.

- Ja det är en överhängande risk. Somalia är helt riktigt ett sånt land där det inte finns några godtarbara passhandlingarna och det är en rimlig slutsats att många personer som kommer, när de väl är här kommer att ha väldigt svårt att styrka sin identitet.

Samtidigt understryker han att när barn är inblandade måste man fortfarande så långt det är möjligt ta hänsyn till det och inte förhindra familjeåterföreningar.

Därför i vissa speciella fall finns det chans att t ex göra DNA-analys, en metod som också har sina begränsningar, påpekar Ribbenvik.

- Den möjligheten finns redan idag. Och det är viktigt att påpeka att en DNA-analys kan styrka familjeförhållande men däremot kan en DNA-analys inte styrka identiteten.

Men det är inte bara somalier som drabbas av de hårdare kraven på giltiga pass. Även anhöriga med andra nationaliteter som irakier eller afghaner med passhandlingar som inte godkänns av Migrationsverket ska omfattas av den nya praxis.

I fjol sökte 5.874 somalier asyl i Sverige och antalet anknytningsärenden - familjeåterföreningar - uppgick till 9.562, enligt Migrationsverket.

Reporter: Alberico Lecchini / Anders Ljungberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".