Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill kriminalisera tvångsäktenskap

Publicerat torsdag 3 juni 2010 kl 16.39
Sabuni vill se en tydlig lag

Lagstiftningen i frågan om barnäktenskap och tvångsäktenskap ska ses över. Det framgår från en omfattande handlingsplan som regeringen idag har överlämnat till Riksdagen. Regeringen vill att strategin mot ofrivilliga äktenskap ska omfatta även förebyggande åtgärder liksom stöd till utsatta och informationskampanjer samt en bättre samverkan mellan myndigheterna. Men framförallt planeras alltså ett starkare juridiskt skydd.

- Vi skulle gärna vilja se en lag som också uttryckligen säger att tvångsäktenskap är kriminellt.

Det säger integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, här på språng mellan två möten.

Hon påminner om att det redan finns en lag som förbjuder hot och tvång och på så sätt även tvångsäktenskap men hon menar att den har visat sig otillräcklig. Dessutom är det opassande, menar Nyamko Sabuni, att det finns en dispens som tillåter barnäktenskap dvs. undantag från lagen som tillåter äktenskap från 16 års ålder.

- Vi menar att den dispensen är olämplig eftersom civilrättsligt så är äktenskap i Sverige tillåtet först från 18 år - så vi skulle vilja täppa till den dispensmöjligheten.

Enligt Ungdomsstyrelsens rapport som ligger till underlag för regeringens utredning känner sig fem procent av de mellan 16 och 25 år, vilket betyder 70 000 unga i Sverige, inte fria att välja vem de ska gifta sig med. De behöver hjälp och den kommer att bestå av både information, hänvisning på myndigheternas sida - framför allt UD:s och regeringens sida, om hur de borde agera i Sverige och även utomlands för att en hel del ofrivilliga äktenskap förknippas med besöket till föräldrarnas ursprungsland. Dessutom kommer sådana äktenskap här i Sverige att lättare kunna ogiltigförklaras.

- Om man kommer hem och säger att man var tvingad att ingå detta äktenskap och också kan lägga fram bevis för det - ja då är det inte ett giltigt äktenskap i Sverige och liksom i och för sig utomlands när man är under 18 - så kommer det inte heller i så fall med en ny lagstiftning att vara tillåtet och godkänt i Sverige. Vi kan aldrig i vårt samhälle acceptera att man legitimerar förtryck på grund av religion och tradition. Utan vi har ett rättssamhälle och dess lagar och de är inte beroende av religion eller tradition.

Regeringens strategi kommer att omfatta rehabilitering dock inte i form av någon operation - så kallad mödomshinnerekonstruktion - huvudorsaken för att rent medicinsk något sådant som mödomshinna inte finns- säger Nyamko Sabuni.

Regeringen planerar inom sin strategi även bättre utbildning till relevanta personalgrupper och information till alla som berörs. Den har utsett förre justitiekanslern Göran Lambertz att göra en samlad översyn av lagstiftningen på området och föreslå de författningsändringar som behövs för att ytterligare stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.

- Vi ber utredaren Göran Lambertz att titta förutsättningslöst på hur vi skulle kunna lagstifta mot tvångsäktenskap -säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Utredaren ska alltså lämna förslag på hur en särskild straffrättslig bestämmelse som gäller tvångsäktenskap kan utformas och redovisa sina förslag om två år.

Reporter: Olgica Lindquist

2010-06-03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".