Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nationaldagen på landet och i förorten

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 11.08
Svenska flaggor den 6 juni.

På söndag den 6 juni är det den svenska nationaldagen och det firas på många håll runt om i landet. Både på traditionellt vis med orkestrar, marscher och nationalsången och som i stockholmsförorten Tensta med fokus på integration.

I Tensta centrum är flera av de vi pratar med positiva till nationaldagsfirandet och kommer att gå till Tensta Konsthall där firandet sker på söndag.

Så här säger några tenstabor:

- Det är kul, jag kan tänka mig att det är jättekul, och kanske tar vi en sväng dit.

- Hundra procent jättebra.

- Jag tycker alla borde vara med och fira Sveriges nationaldag.

Nationaldagen är ett ganska nytt påfund och har bara funnits i Sverige sedan 1983. Innan dess hette det svenska flaggans dag och det är bara fem år sedan den 6 juni blev en helgdag.

Att nationaldagen slutligen blev en helgdag beror på att det inte kunde bli något riktigt firande om folk var tvungna att arbeta den dagen, berättar etnologen Åke Daun.

- Då påpekade många genast att eftersom det var en vanlig arbetsdag så kan man ju inte vänta sig att folk ska gå ut och vimpla med flaggor, så det gjordes då om till en helgdag för ett antal år sedan, säger Åke Daun.

Nationaldagens status som helgdag är alltså ett försök att göra dagen mer folklig och öka intresset att fira dagen.

Men varifrån kommer strävandet efter ett ordentligt firande den sjätte juni? Åke Daun tror bland annat att norges ordentliga sjuttondemaj-firande har spelat en roll.

- Då gjorde man om det och kallade det för nationaldag och hoppades då, framförallt genom att snegla på Norge och Oslo, där hade man sjuttonde maj, en fantastiskt lyckad helgdag med folk av alla de slag och långa tåg och flaggor och sång och så vidare, säger Åke Daun.

I Tensta firas nationaldagen alltså på ett lite annorlunda sätt. Ungdomsorganisationen Love Tensta arrangerar i år i samarbete med Tensta Konsthall en dag med underhållning av rappare och poeter och föreläsningar för att fira den svenska nationaldagen.

Studenten Guleed Mohamed är en av initiativtagarna. I Tensta centrum är det mycket folk i rörelse och han hälsar titt som tätt på förbipasserande tenstabor.

- Vi har ett fullspäckat schema där vi ska ha både underhållning men också det vi kallar meningsfull aktivitet, på så sätt att vi ska ha föreläsningar, säger Guleed Mohamed.

Men hur kan nationaldagsfirandet då se ut på andra håll i landet? I den lilla staden Falköping i Västra Götaland slår man på ganska stort och har evenemang under hela dagen med uppträdanden och nationaldagstal. Dessutom firar man alla barn födda 2009 och kommunens nyblivna svenska medborgare.

Sivan Tegnhammar är informatör på Falköpings kommun.

- Det brukar vara stort och vi brukar fylla stadsteatern med barn, syskon och föräldrar. Sedan har vi bjudit in nya svenska medborgare till en välkomstfest i stadshushallen. Sen i stadsparken där allmänheten deltar brukar vi ha 4000-5 000 personer som finns med under dagen så det är program hela dagen, säger Sivan Tegnhammar.

Ja, i Falköping slår man på stort på nationaldagen och kommunen kallar det för "västsveriges bästa nationaldagsfirande". En sak som är unikt för Falköping är att man vid infarterna till staden har grupper med flaggstänger som på nationaldagen hissas med svenska flaggan.

- Till exempel är vi nu rätt ensamma om att på morgonen klockan 8.00 hissa 130 svenska flaggor vid infarterna, vi har så kallade flaggparker. Så det är rätt pampigt när man kommer mot Falköping, säger Sivan Tegnhammar.

Tillbaka i Tensta berättar Guleed att tanken med evenemanget är att involvera tenstaborna i nationaldagsfirandet och få dem att känna sig delaktiga, men också att förmedla till resten av samhället att Tensta också är en del av Sverige. Man firar nationaldagen och sätter i samband med det integrationsfrågorna i fokus.

- Det är inte många som firar nationaldagen i Tensta. Vad vi vill göra är att visa allmänheten att det finns folk som firar nationaldagen, som hänger med i Sverige om man säger så, säger han.

Ett annat syfte med firandet är att "reclaima den svenska flaggan". Guleed och de andra i Love Tensta tycker att flaggan är en symbol som är till för alla, men att förhållandet till flaggan i Sverige är lite problematisk.

- Inte vad gäller folk som har en annan bakgrund än svensk, dem är det ganska lugnt med. Men vad gäller svenskar, vanliga etniska svenskar, de har väldigt svårt att gå runt med svenska flaggan utan att känna sig dumma, säger Guleed.

Också folklivsforskaren Åke Daun håller med om det.

- Det är ju vi infödda svenskar som ser det problematiska, för att folk som kommer från andra länder tycker ju, spontant vill jag ändå hävda, att det är ganska naturligt eftersom det finns flaggor lite här och var i världen, säger han.

Åke Daun säger också att i Sverige är firandet av nationen sekundär på nationaldagen. Det är främst den sociala biten som är i fokus.

- En dag med en samlande funktion, det går ut på att man träffas att man har olika arrangemang, man träffar grannar och andra, man är ledig och man är glad och man hoppas att det inte ska regna, säger Åke Daun.

Det är också det som Guleed och de andra bakom Love Tensta strävar efter, att skapa ett trevligt evenemang för de boende i Tensta samtidigt man visar att Tensta är ett bra ställe, att det faktiskt sker även positiva saker i motsats till mediebilden.

- Vi kan ha vår lilla grej i Tensta där alla är välkomna och visa en bra bild av Tensta. Vi vill inte att medierna bara ska komma hit och visa det dåliga i Tensta, utan att media visar det som är bra, som vi gör nu, säger Guleed Mohamed.

Reporter Soheil Pouresmaili, publicerat 4/6 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".