Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomsarbetslösheten ett växande problem

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 16.34
Vissa grupper har svårare att komma in på arbetsmarknaden

Att ungdomsarbetslösheten är hög och är ett stort problem också i Sverige är alla politiska partier överens om. Sedan går åsikterna isär när det gäller åtgärder för att minska arbetslöshet och få in ungdomarna på arbetsmarknaden.

Hur hög är då arbetslösheten bland ungdomar i Sverige. SCB, statistiska centralbyråns statistik talar om 28-30 procent under våren. Hur ska den siffran uppfattas och tolkas.

Tord Strannefors är prognoschef på Arbetsförmedlingen.

- I den siffran ingår dels ungdomar som är inskrivna på förmedlingen och aktivt söker jobb. Där ingår också ungdomar som är inne i olika insatser hos oss.De räknas i den statistiken som arbetslösa heltidsstuderande.Och där ingår också ungdomar som studerar i gymnasieskolan och vid universitet och som aktivt söker jobb.Många har studierna som den huvudsakliga uppgiften, men man söker lite jobb vid sidan av för att dryga ut kassan.Även om man söker feriearbete blir man aktivt sökande.

Om man försöker renodla statistiken till de ungdomar som söker arbete för att försörja sig utan att samtidigt studera, vad skulle man då komma fram till.

- Man kan komma ner till mellan 15 och 18 procent skulle jag tippa. Man ska komma ihåg att det är i åldersgruppen 16-19 år som arbetslösheten stigit mest. och där är merparten heltidstuderande arbetslösa.

Då har man ju inte lämnat gymnasieskolan ännu?

- Nej, men man söker jobb vid sidan av. Man frågar individen om den söker arbete - ja eller nej?

Söker personen arbete samtidigt som man heltidsstuderar så räknas han eller hon som arbetslös. Man kommer till en betydligt lägre siffra om den här gruppen exkluderas.

Medias sätt att rapportera om ungdomsarbetslösheten för ofta tankar och slutsatser fel, amser Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors.

 - Man säger t ex att var tredje ungdom är arbetslös eller inte har någon sysselsättning. Det låter ju väldigt förskräckligt. Som lyssnare kommer jag då att tro att en tredjedel av ungdomarna i befolkningen inte har något att göra. Och det är en väldigt falsk bild, då hälften av ungdomarna studerar.Och det man relaterar de här 30 procenten till är de som är sysselsatta och de som är arbetslösa och det motsvarar ungefär 50 procent av ungdomsgruppen i befolkningen.

När man jämfört internationell statistik för ungdomsarbetslöshet är utgångsdefinitionen densamma som inom EU, men sedan kan olika nationella regler göra siffrorna mindre jämförbara, säger Tord Strannefors.

- Det som påverkar siffrorna är hur utbildningssystemen är uppbyggda. Har man väldigt mycket lärlingsutbildning exempelvis får man någon sorts lön och kommer att klassas som sysselsatt. Så därför - om man ska jämföra länder - borde man gå igenom ländernas olika utbildningssystem också.

Men det ljusar på arbetsmarknaden för ungdomarna säger Tord Strannefors.Problem har de ungdomar som inte har gått ut gymnasiet med godkända betyg. Det är en grupp som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och den grupp som först åker ut när konjunkturen försvagas.

Men ser det ut att lätta för ungdomarna både på kort och lång sikt?

-Man skulle kunna säga det så här, om man vill förenkla lite, att unga människor gynnas mest när konjunkturen går upp, jämfört med andra grupper. Men sedan tycker jag väldigt illa om att man talar om ungdomar som en homogen grupp. Man utmålar ungdomar som en svag grupp på arbetsmarknaden. I ungdomsgruppen finns det dem som kommer att klara sig väldigt väldigt bra. Men det finns också en grupp som kommer att få det väldigt besvärligt, och det är dem som inte klarat gymnasieutbildning. De riskerar att inte få jobb även om det lättar på arbetsmarknaden. De riskerar att få ett livslångt handikapp på arbetsmarknaden.

Reporter: Göran Löwing

Publicerad: 2010-06-15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".