Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fullt med evenemang i sommarsverige

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 08.00
Hultsfredsfestivalen

Sommaren är i gång, och med den kommer en mängd olika arrangemang landet runt. Musikfestivaler, stadsfester och kulturevenemang. Här är ett axplock av vad som händer i sommarsverige.

Närmast av de stora musikfestivalerna är Peace & Love, i Borlänge i Dalarna. En festival som förra året blev Sveriges största festival, med 40 000 sålda biljetter. På festivalen som arrangeras den 28 juni till 3 juli, spelar bland andra Jay Z, Lilly Allen och Patti Smith. Men Peace & Love är inte bara musik, utan de kallar sig själva en "budskapsfestival".

– Det här budskapet kommer då på våra forumdagar, som ingår i festivalveckan. Här har vi debatter och seminarier och lite andra konstformer än bara musik som händer, säger presschefen Ronny Mattsson.

Debatterna och seminarierna utgår från festivalens tema, som i år är "frihet".

-- Vi vrider och vänder på begreppet frihet. Är vi fria? Vad är frihet? Det är relativt. Så som vi ser på frihet i Sverige har inte alla det i världen kanske, säger presschefen Ronny Mattsson.

Några av de som kommer och pratar på festivalens forum är tidigare utrikesministern och Fn-sändebudet Jan Eliasson, författaren Mustafa Can och komikern Nour El-Refai.

Bara några dagar efter Peace & Love, den 7-9 juli, inleds Hultsfredsfestivalen i Småland, med bland andra Kent, Erykah Badu och Scissor Sisters. Festivalen var länge den största musikfestivalen i Sverige, men har de senaste åren brottats med sjunkande besökssiffror och ekonomiska problem.

15- 17 juli blir det Arvikafestival, med Babyshambles och In Flames som några av de största namnen.

Återstår att se hur klassiska festivaler som Arvika och Hultsfred står sig i den ökande festivalkonkurrensen, med allt fler stadsfestivaler, där man slipper den leriga campingen....

En sådan stadsfestival är Way out West i Göteborg, den 12- 14 augusti. Första festivalen gick av stapeln i Slottsskogen för fyra år sedan, och blev en hit med en gång. Här finns ingen camping, så boende får man fixa på annat sätt. Spelar gör bland andra Iggy and the Stooges, The Chemical Brothers och Talib Kweli.

Musikfestivalerna lockar främst en yngre publik, men Sveriges tre största städer bjuder också på gratis kulturfestivaler med arrangemang för hela familjen i sommar. I Göteborg och Stockholm äger de rum samtidigt, den 10 till 15 augusti, medan man i Malmö satsar på att bjuda på gratis kulturar hela sommaren, från 11 juni till 15 augusti.

Gemensamt för alla tre städer är att det blir musik från olika delar av världen, marknader, dans, teater, och diverse andra olika arrangemang.

Djurparker lockar många barnfamiljer, och i sommar blir det ett lite annorlunda tillskott i Orsa björnpark i Dalarna. Då öppnar nämligen Leopard center, europas största park för den utrotningshotade leoparden. Bland annat flyttar den persiska leopardhanen Barack in.

Det firas också flera jubileum i år. Till exempel firas att det är 800 år sedan Birger Jarl, Stockholms och Sveriges grundare, antas ha fötts. Jubileet firas i Stockholm, men framför allt på olika platser i Västergötland och Östergötland, där Birger Jarl föddes och växte upp.

I Motala kommun i Östergötland ligger Birgittas udde, Ulvåsa, där Heliga Birgitta bodde under större delen av sin livstid, och som lär ha ägts av Birger Jarls föräldrar. Som en del i Motalas firande ger man guidade vandringar dit, och man ordnar också "Birger-kvällar" i tre av traktens medeltida kyrkor.

Lotta Karlsson är turistchef i Motala och hon tycker så klart att man ska åka till Motala i sommar.

– Jag tycker att hela trakten är värd att besöka. Bjälbo, Vadstena, alla de här platserna som han har koppling till. Och just Birgittas udde, eller Ulvåsa, som vi vet att han har en historisk koppling till, är en otroligt vacker och naturskön plats, med ett jättefint promenadstråk. Sen tycker jag också att man kan dyka upp någon av de här tre kvällarna då man får föreläsningar och höra om Birgers liv. Och vi pratar om den tiden i största allmänhet, det är ju en historiskt intressant tid, och särskilt då med Birger Jarl. Därför tycker jag att man ska komma hit till Motala, säger hon.

I år är det 150 år sedan en av Sveriges mest berömda poeter, Gustaf Fröding, föddes. I hans hemstad Karlstad firas detta under hela sommaren.

Louise Silo är en av dem som jobbar med jubileet och berättar att man vill att det ska vara ett firande för både inbitna och nyblivna Frödingfans.

– Man ska kunna komma utan någon kunskap alls och upptäcka honom. Och förhoppningsvis är det de som känner till honom sedan tidigare som upptäcker honom på nytt, genom nya infallsvinklar. Det kan vara genom dans, musik eller konst. Och det har vi försökt väva ihop i det här jubileet.)

Firandet sträcker sig fram till den 22 augusti, och Louise Silo tipsar om två programpunkter hon tycker att man inte ska missa.

– Frödingfestivalen som håller på under tre dagar ute på Alsters herrgård i slutet av juli, mellan den 29:e och 31:a. Och den dramatiserade stadsvandringen i Karlstad, som återkommer flera gånger under hela sommaren. Där får man uppleva Fröding, och man får kanske till och med träffa honom, när man är ute och går här på Karlstads gator, säger hon.

Det finns också många sommarevenemang med mat som tema. Det blir till exempel kräftfestival i Glommen (14-18 juli), räkans dag i Strömstad (22 juli), pannkaksfest i Skara ( 28 juli), musselfest i Lysekil (7 augusti), och sillens dag i Simrishamn (28 augusti). Tillfällen då man säkert kan räkna med att bli bjuden på en och annan smakbit av dessa lokala specialiteter.

Reporter: Ingrid Forsberg

Publicerad: 10-06-17

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".