Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen nämner FN hälften så ofta

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 15.02

Är FN mindre viktig för alliansregeringen jämfört med den förra? En kartläggning av regeringsförklaringar och utrikesdeklarationer som svenska FN-förbundet har gjort visar att FN omnämns hälften så många gånger av den nuvarande regeringen.

FN-förbundet menar att regeringen har flyttat fokus från FN till Europeiska Unionen.

- Utan att göra anspråk på att ge en heltäckande analys av svensk FN-politik så tror vi att det har en relevans kring hur man väljer att föra politiken och hur nära FN ligger till hands i den svenska FN-politiken, och här ser vi att det har skett en halvering, säger Linda Nordin Thorslund, FN-förbundets generalsekreterare.

Reinfeldts regering omnämner FN 61 gånger jämfört med Perssons regering som omnämnt FN 122 gånger. Socialdemokraten Kent Härstedt  som sitter i riksdagens utrikesutskott  tycker att skillnaden i antalet omnämnanden visar regeringens inställning till organisationen.

- Det visar klart en annan inställning till FN. Jag vet hur det är att vara med och utforma såna här deklarationer, och i de deklarationerna så talar man om vad som är ens hjärtefrågor, och det är klart att det inte är någon händelse att FN inte figurerar speciellt mycket, så att det är väldigt tydligt att det hänger ihop, säger Kent Härstedt.

Men riksdagsledamoten Christian Holm från moderaterna, som även han sitter i utrikesutskottet, tycker inte att FN-förbundets jämförelse tyder på ett lägre engagemang, och att det inte går att dra några slutsatser baserat på hur ofta FN omnämns i olika dokument.

- Det blir lite av en konstig undersökning, för det viktiga är ju inte bara vad man säger utan det handlar ju också om vad man gör, säger Christian Holm.

Holm menar att FN-politiken nu förs gemensamt genom EU, istället för direkt från den svenska regeringen, och att det är anledningen till att regeringen vid en första anblick inte verkar ha lika stort engagemang som den förra regeringen.

- Vi har en tydlig linje med vad vi vill med vår utrikespolitik, vi har en tydlig linje med vilka frågor vi driver i EU, också när det gäller frågor som EU ska driva inom FN. Så jag skulle inte säga ett minskat engagemang utan jag skulle säga ett engagemang som är anpassat till utvecklingen, säger Holm.

Men Kent Härstedt tycker att Sverige borde återta den starka position i FN som man tidigare haft, bland annat med tanke på den höga FN-avgift Sverige betalar.

- Vi betalar ganska substantiella summor till FN. Vi har haft många svenskar på tongivande positioner inom FN-systemet och vi har drivit en politik som har varit med och förändrat FN genom åren och i dag är vi en skugga av vad vi brukade vara förr i tiden, säger Kent Härstedt.

Reporter Soheil Pouresmaili, publicerad 17/6 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".