Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förväntan i luften inför kronprinsessbröllopet

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 11.52
Brudparet: Daniel och kronprinsessan Victoria.

Med bara timmar kvar till det kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och den blivande prinsen Daniel Westling var de flesta bitarna på plats.

dagen före vpräglades stämningen på slottet av glädje och förväntan, säger Hovets informationschef Nina Eldh.

- Det är förväntansfull och full utav glädje. Ett år av planering har nu tagit form och nu är det bara att göra det som är planerat, säger Nina Eldh

Men kan ni koppla av? Du vaknar inte på nätterna och funderar över om ni har tänkt på det och det?

-Nej det gör jag inte. Och det är för att det är ett så fantastiskt teamwork. Alla på slottet är så fantastiskt yrkesskickliga i sina olika roller. De är också vana vid att förbereda middagar och stora event. Så det är en samlad yrkesskicklighet och erfarenhet som är imponerande, säger Nina Eldh som är Hovets informationschef.

All organisation är på plats. Bröllopsgästerna från när och fjärran har strömmat till för de fester som föregått bröllopsdagen, med en privat middag på Drottningholm på torsdagen och regeringens middag på fredagskvällen på Skeppsholmen som följs av riksdagens festföreställning i konserthuset, som också sänds i TV.

Ett kungligt bröllop har många traditioner att följa, men det tillkommer också nya inslag, om ännu lite hemliga. De många och stora blomsterarrangemangen t ex präglas av nutidens smak och synsett, säger Nina Eldh. Men Daniel Westling med sina annorlunda bakgrund finns det plats också för hans eventuella önskemål och familjetraditioner?

- Det finns också med vilket är väldigt roligt. Kronprinsessparet har ju varit väldigt involverade i bröllopet hela vägen. Det är ju deras bröllop även om det samtidigt är en statscermoniell händelse, så är det en fin kombination i harmoni skulle jag vilja säga, säger Nina Eldh.

Vi lever ju i en tid där miljön står i centrum för allt mänskligt görande. Kung Carl Gustaf är ju mycket intresserad av natur och miljö. Så hur miljöanpassat är detta kungliga bröllop?

- Det finns saker som man bestämt har undvikit, som ballonger och konfetti och fyrverkerier. Samtidigt kan man säga att alla blommor t ex är kravmärkta. Transporter går till största delen inne i city med miljöbilar som kör gästerna till olika platser. Så det finns ett miljötänk kring detta bröllop helt klart, säger Nina Eldh.

Bröllopet ska kosta 20 miljoner varav kungen betalar hälften, tio miljoner, ur egen plånbok. Håller budgeten?

- Det får vi se när vi räknar ihop det hela.

Under lördagen kommer centrala Stockholm att invaderas av åskådare som vill se och känna atomsfären och kanske få en glimt av brudparet under den långa kortegen från Storkyrkan ut till Djurgården och den väntade båtturen tillbaks till slottet. Polisen har förberett sig för att över 100.000 åskådare kan komma att följa kortegen på plats.

Flera tusen poliser är i tjänst denna dag och också flera tusen militärer och personal från olika frivilligorganistioner.Polisen har besökt både Norge, Danmark och Holland för att ta del av erfarenheterna därifrån från kungliga bröllop och andra stora händelser. Till Stockholm kommer kungligheter från många länder, som också har eget säkerhetsskydd med sig. Allt är väl förberett ur säkerhetssynpunkt, säger Patrik Peter, Säkerhetspolisens presstalesman.

- Säkerhetspolisens ansvar med bland annat livvakter omfattar den kungliga familjen, riksdagen och regeringen. Vidare ambassadörer i Sverige och en del av de bröllopsgäster som kommer. Men vilka av dessa som kommer att få livvakter eller annat skydd, det vill vi naturligtvis inte avslöja. Det skulle ju underlätta för personer med onda avsikter om vi redovisade i detalj hur säkerheten fungerar på det sättet, säger Patrik Peter.

Medieuppbådet är stort med över 2300 ackrediterade journliatser varav 700 kommer från andra länder. Intresset är stort inte minst i våra nordiska grannländer, som också kommer att direktsända bröllopet under lördagen.

- I TV 2 början vi klockan nio på morgonen och håller på till klockan nio på kvällen och vi sänder hela vigseln och kortegen. Det är ett stort intresse för detta i Norge, säger Carl Erik Kristei.

Lika stort är intresset i Danmark. I Finland, som inte har något kungahus utan en president, är intresset också mycket stort, säger Kari Lomekiero på tv-kanalen MTV3. Det är ju 200 år sedan Finland lämnade Sverige och därmed den svenska monarkin.

- Ja, det är kanske därför intresset är så stort. Det finns ett stort intresse för kungahus överlag och speciellt för det svenska kungahuset. Och det märks verkligen. Vi sänder det här bröllopet i två kanaler i finsk TV, säger Kari Lomekiero

Men intresset är minst lika stort i länder som Tyskland, varifrån det kommit över 400 journalister.

I Österike är det likadant. Det är ju ett tag sedan det habsburgska kejsardömet försvann, men intresset för det svenska kungahuset är stort, säger Johannes Schwitzer som arbetar för den österrikiska public service tv:n:

- Intresset är jättestort. Större än för kungahusen i Spanien och England. Vi direktsänder i österrikisk TV hela dagen och det blir en jättestor grej, säger Johannes Schwitzer från Österrike.

Reporter: Göran Löwing, SR International. Publicerat 2010-06-18.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".