Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sexuellt våld i krig går att stoppa"

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 15.46
Margot Wallström

Margot Wallström har nu börjat sitt arbete som FN:s ansvariga för arbetet mot sexuellt våld mot kvinnor i konflikter. I slutet av förra veckan var hon i Stockholm, och hon nämnde den aktuella situationen i Kirgizistan som ett exempel där det finns klara tecken på att sexuellt våld förekommer i samband med en väpnad konflikt.

– Titta på det som händer nu, i Kirgizistan. När man ser att det är stora folkomflyttningar, när man har etniska konflikter, grupper som börjar ha propaganda mot varandra, då vet man att det här kommer nästan som ett brev på posten, säger Margot Wallström.

I februari i år utnämnde FN:s generalsekreterare Ban- Ki Moon tidigare EU-kommissionären Margot Wallström till FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Nu börjar hon komma igång med arbetet, och för att sätta sig in i situationen har Wallström och hennes team rest till några av de områden där problemen med sexuellt våld mot kvinnor i väpnade konflikter är som störst, som Liberia och Kongo.

– Man kan ju säga att man möter ondskan i dess yttersta form. Så känns det i alla fall när man hör många av de här kvinnornas och barnens berättelser, säger Wallström.

På ett sjukhus i Kongo mötte de en kvinna som berättade vad hon utsatts för, av en grupp beväpnade soldater som befann sig i djungeln där hon bodde.

– De kom på kvällen och dödade hennes man, och misshandlade henne med en käpp så att hon förlorade barnet som hon bar på. Och sen utsattes hon för en gruppvåldtäkt. Så det är klart att hon var så traumatiserad att hon inte kunde ta hand om sina fyra barn. Och det är ju ingen ovanlig berättelse desvärre.

Att den här frågan nu har satts på säkerhetsrådets dagordning, och således alltså är ett arbete för det högsta politiska organet i FN, innebär att medvetenheten kring problematiken ökar. Något som verkligen behövs, menar Margot Wallström, och beskriver hur problematiken tidigare bemötts.

– Med en stor tystnad, och med straffrihet, amnesti, mot den här typen av brott. Och det är det som vi måste ändra på nu.

En av punkterna på Wallströms dagordning är alltså att ta itu med den straffrihet som i praktiken råder i många områden när det gäller sexuellt våld mot kvinnor, och målet är att se till att de skyldiga straffas.

Wallström poängterar att det här inte är en kulturell eller sexuell fråga, utan en kriminell. Hon nämner Liberia som exempel, där lagen är tydlig med vad som gäller, men där rättssynen hos allmänheten inte är den samma. Skulden läggs på den våldtagna kvinnan, som inte vågar anmäla.

I sitt arbete hoppas nu Margot Wallström få stöd av FN:s säkerhetsråd.

– Jag skulle vilja att säkerhetsrådet är beredda att ta till alla sina sanktionsmöjligheter mot den här typen av brott. Jag vill förstås också jobba med de fredsbevarande trupperna, men också försöka komma i kontakt med väpnade grupper, för att se till att man får en ordergivning som är motsatt den man har idag.

Margot Wallström var i Stockholm i samband med ett internationellt givarmöte som Sida och "UN Action Against Sexual Violence" stod värd för. Sida stödjer Wallströms arbete i FN på olika sätt, och det är en del i deras arbete mot jämställdhet, som har fått allt större prioritet i biståndspolitiken.

– Vi har alltid haft jämställdhet som en prioritet, men det har varit upp och ner hur mycket resurser vi har kunnat få, säger Susanne Wadstein som är chef för Sidas jämställdhetsenhet. 

– Men nu har vi en otroligt stor plattform med ett helt team, som jobbar med bara jämställdhet, framför allt gentemot våra landsteam, så att våra landsstrategier blir genomförda. Och i alla landsstrategier idag så finns det ett jämställdhetsmål, på olika sätt, beroende på vilket land det är. Om det är ett konfliktland, eller inte, så finns det hela tiden jämställdhet som en prioritet, fortsätter hon.

Margot Wallström återkommer flera gånger till att arbetet med att förhindra att sexuellt våld mot kvinnor används som vapen i krig och konflikter inte är en kvinnofråga, utan en fråga om mänskliga rättigheter. Och hon känner trots allt en hoppfullhet inför sitt uppdrag.

– Det här ska inte ses som en oundviklig effekt av krig och konflikt, utan som någonting som faktiskt går att förhindra. Och vi måste också tro att det går att göra någonting åt det.

Reporter: Ingrid Forsberg

Publicerat: 21/6 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".