Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-beslut öppnar för nej till abort

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 15.26

Efter att ett abortkritiskt beslut röstades fram i Europarådets parlamentariska församling för drygt en vecka sedan kan i princip vårdpersonal, och även hela sjukhus runt om i EU, vägra utföra aborter.

Församlingens resolution är inte bindande, men som varje EU-rekommendation kan den påverka oss, säger Carina Hägg, socialdemokratisk representant i Europarådet.

– Det är ett beslut som ger stöd åt de abortmotståndare som vill utöva påtryckningar på enskild vårdpersonal, och vill använda privata vårdinrättningar för att utestänga kvinnor för information och abortvård. Det är klart att det är bekymmersamt och det lägger ett stort ansvar på parlament i Europa, där den här frågan nu blir mer aktuell, och på regeringar att se till att de egna lagstiftningarna blir realitet för kvinnorna oberoende var man bor, säger Carina Hägg.

Det var ironiskt nog hennes motion, som var menad att underlätta för kvinnor att få abortvård där den inte finns, som ledde till EU-resolutionen. Motionen har fått stöd från de flesta håll i Europarådet, säger hon, men bakslaget kom i ett sent skede av debatten som hölls när många av parlamentarikerna redan lämnat sin plats. Samtidigt hade Europarådets abortmotståndare mobiliserat sig och kunde rösta fram beslutet.

Rekommendation till Europarådets 47 medlemsländer har större tyngd i länder där det redan kan vara svårt att få aborter utförda. Italien och Polen är två av dem, och rekommendationen kan också vägas in i beslut som fattas av EU-domstolen vilket kan innebära en större inverkning på den svenska aborträtten .

Motståndarna finns även i Sverige och bland dem har den abortkritiska organisationen Ja till livet redan välkomnat beslutet. Resolutionen stärker vårdpersonal som vill vägra abortverksamhet, menar de.

Bland motståndarna hördes tidigare även de som tyckte att Sverige med sin lagstiftning ger möjlighet till så kallad abortturism, men som ändå uteblev. Ändå, menar Carina Hägg, är det viktigt att markera att kvinnor från andra länder har rätt till en sådan vård i Sverige.

– Det är rimligt att den svenska lagstiftningen inte exkluderar just abortvård. Man kan komma till Sverige och få vård för andra vårdbehov och då måste naturligtvis också aborträtten ingå i detta och det är också ett politiskt ställningstagande och symboliskt stöd till våra granländer där man inte har aborträtt idag, säger Carina Hägg (S), som beklagar att religiösa organisationer kan utföra en sådan påtryckning i den sekulära delen av världen.

I det framröstade beslutet står att "ingen person, sjukhus eller institution ska kunna tvingas, hållas ansvarig eller diskrimineras på något sätt för att man vägrar utföra, underlätta, assistera eller utföra abort (…) eller någon handling som kan orsaka döden för ett mänskligt foster eller embryo". Något som kan utövas i en större utsträckning hos de privata vårdgivarna, även här i Sverige, vilket skulle inkräkta på svensk aborträtt, säger Carina Hägg.

–  Det är viktigt att regeringen och Socialstyrelsen som är den övervakande myndigheten nu på allvar tar tag i det. Det är en ökad privatisering där man talar om att sälja ut ett helt sjukhus och då måste vi kunna försäkra oss att den svenska lagstiftningen kommer att omfatta även den här privata vården, säger Carina Hägg.

Det abortkritiska beslutet i Europarådets parlamentariska församling kritiseras av RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, Vårdförbundet och EU-minister Birgitta Ohlsson (FP), som till TT säger att detta är "ett sorgligt bakslag för feminismen", och hon lovar att inom kort ta upp frågan i Europarådet.

Reporter: Olgica Lindquist. Publicerat 18/10-2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".