Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt yngre spelar och surfar

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 15.20
Medieanvändning kryper allt längre ner i åldrarna.

Dator och internetanvändandet bland små barn har ökat kraftigt de senaste åren och allt fler har en egen dator. Det visar den första studien om medievanor hos barn mellan två och nio år, som presenterades av Medierådet idag.

Sjuåriga Josefin Nygren på Östermalmsskolan i Stockholm använder internet både i skolan och hemma.

-Ja, jag använder internet. Det är väldigt svårt när man kopplar in, för man vet inte var man är, så det är ganska konstigt när man är inne i internet. Man ser inte var är jag? Och så blir man väldigt arg på datorn, säger Josefin Nygren.

Fortfarande är TV det största mediet, 93 procent av alla barn mellan 2 och 9 år tittar på TV flera gånger i veckan, men datoranvändandet har ökat kraftigt och krupit ner i åldrarna

93 procent av alla 5-9-åringar brukar använda datorer och debutåldern för internet har sjunkit från nio till tre år sedan 2005, säger Ann Katrin Agebäck, kanslichef på Medierådet.

-De gör ganska enkla saker, de spelar framförallt spel och tittar på klipp på youtube och ritar och målar en hel del, alltså det man traditionellt gjorde i målarböcker. De gör aktiviteter som innebär enkla knapptryck, de kan ju ännu inte läsa och skriva så de är inte sociala på nätet, de har en lite barnslig, enkel användning.

Nästan hälften av alla tvååringar har använt en dator och det är framförallt barn till yngre föräldrar, under 30 år, som använder datorer och internet.

-Det är också en föräldragrupp som själva vuxit upp med nät och datorspel, så där kan vi se en tendens som ska bli väldigt intressant att följa.

Och föräldrars attityder till medier har ändrats, säger Ann Katrin Agebäck.

-De flesta är väldigt positiva; att det är lärorikt och stimulerar barnens fantasi och ett sätt att umgås.

När barnen börjar skolan förändras medieanvändandet. Innan dess kan man inte se några könsskillnader. Nästan alla ser på Bolibompa och spelar samma typer av spel, men sedan märks tydliga könskillnader, säger Ann Katrin Agebäck.

-Möjligen är det så att skolan helt enkelt uppmuntrar pojkar att vara pojkar och flickor att vara flickor.

Och skolan är också alldeles för dålig på att lära barn om internet och att använda sig av datorer och nätet i undervisningen, säger Ann Katrin Agebäck.

-Tyvärr hänger inte skolan med och jag tror att det blir ett växande problem, för att om inte lärare börjar hantera den här emdievardagen och de instrument som det innebär, som man kan använda i annan undervisning, så kommer eleverna att tröttna , alltså de kommer inte att tycka att det är roligt att gå till skolan längre och det är ett riktigt samhällsproblem.

De barn på Östermalmsskolan som vi pratar med tittar på TV varje dag.

-Jag brukar kolla.. Så fort jag kommer hem så kollar jag, ända tills vi går och lägger oss.

-Jag brukar också sätta mig i soffan så fort jag kommer hem.

Vad tittar ni på?

-Jag kollar på Barnkanalen mest, men ibland brukar jag kolla på vuxensaker och såna saker de brukar säga på tidningen.. Nyheter.

Har ni några favoritprogram?

-Ja, Disneychannel.

-Magi på Waverly place.

-Jag har Garden network.

Reporter: Jenny Hallberg

Publicerad: 2010-10-18

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".