Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart måste alla lärare ha legitimation

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 16.16

Om två år införs en särskild legitimation för lärare och förskolelärare, och utan den ska ingen kunna få fast anställning av en skola. Det framgår av ett lagförslag som regeringen. Men två grupper är undantagna.

Det handlar om modersmålslärare och yrkeslärare, och det har sin naturliga förklaring att de är undantagna, säger utbildningsminister Jan Björklund.

– En vanlig lärare går ju utbildningen i 20-årsåldern och blir så småningom legitimerad och anställd. Modersmål och yrkesämnen är personer som i regel rekryteras i högre åldersgrupper. När det gäller yrkesämnen är det erfarna kockar eller fordonsmekaniker eller vad det nu kan vara, som kanske kommer in i 35-40-årsåldern. Samma sak i modersmålsundervisningen, så är det ofta personer med invandrarbakgrund som går in och undervisar i det egna modersmålet. Det har nu inte ansetts rimligt att ställa det absoluta kravet att alla dessa ska gå fyra, fem år på universitetet. Utan där får man fastanställa även om de inte är legitimerade, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Enligt det förslag som presenterades i dag ska det finnas två vägar att få lärarlegitimation. Det kan antingen ske genom att man tar examen på lärarhögskolan eller annan lärarutbildning, eller också genom att ta en annan akademisk ämnesexamen och sedan komplettera den med en pedagogisk utbildning.

Men innan man blir legitimerad lärare måste man som nybliven lärare först genomgå en ettårig introduktionsperiod, med en mentor och rektorn som handledare, såsom det i dag fungerar med läkarnas AT-tjänstgöring.

De nya reglerna gäller från höstterminen 2012. Men för att de nya reglerna inte ska ställa till problem för skolor med en stor andel obehöriga införs en treårig övergångsperiod, fram till juni 2015, då redan anställda obehöriga lärare ska få fortsätta sätta betyg.

Lärarlegitimationen utfärdas av Skolverket. Ett nytt organ, Lärarnas ansvarsnämnd, ska kunna dela ut varningar till lärare och i särskilt allvarliga fall dra in lärarlegitimationen.

Frågan om lärarlegitimationer är politiskt okontroversiell. Socialdemokraterna välkomnade förslaget i dag. "Ett legitimationssystem bidrar till att säkerställa kvaliteten på lärarkåren som helhet, och till att höja statusen på läraryrket. På så vis kan läraryrket bli mer attraktivt", kommenterade Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg i ett pressmeddelande. Inte heller i de bägge andra rödgröna partierna finns någon uttalad kritik.

      

FAKTA: 

78 procent av alla lärare har en pedagogisk högskoleexamen, övriga 22 procent inte. I fristående skolor är andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen endast 58 procent. 

Statistiken från Skolverket överensstämmer inte exakt med det som ofta menas när man pratar om obehöriga lärare (man kan ju t.ex ha en pedagogisk högskoleexamen men jobba som lärare i "fel" ämne, och därmed vara "obehörig")

Det är dock den enda statistiken som finns att tillgå kring detta.

 Källa: Skolverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".