Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stadsteatern firar födelsedagen med Aniara

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 13.29
Helge Skoog, Iwa Boman, Maria Heiskanen, Katharina Cohen och Kajsa Reingardt i Aniara. Premiär på Stora scenen 21 oktober 2010. Foto: Petra Hellberg/Stockholms Stadsteater.

I dag firar Stockholms Stadsteater 50 år med en jubileumspremiär av Nobelpristagaren Harry Martinsons stora rymdepos Aniara. Teaterchefen Benny Fredriksson säger att Stockholms Stadsteater skiljer sig från de andra teatrarna i Stockholm, genom att de har ett uppdrag att vara till för alla.

– Jag tror just att vi kan ta det här uppdraget att vara till för alla. Att det inte bara är någonting som man säger, utan också någonting som vi har gjort. Teatern består av väldigt mycket olika saker som vi gör. Vi spelar soppteater, vi har barnteater, vi gör allt. Och på det viset så finns det väldigt många olika sätt att ta sig in, både de som är väldigt intresserade och kan väldigt mycket om teater, och de som kanske aldrig har varit på teater förut, säger Benny Fredriksson.

Stockholms Stadsteater AB bildades 1956, men det var först 1960 som teatern fick en lokal och invigdes i Folkets Hus på Norra Bantorget, med invigningsföreställningen Fårakällan av Lope de Vega. Och så här lät det i Sveriges Radio inför teaterns invigning.

– Dramatisk vardagskost. Ja, det ska vi enligt teaterchefen Lars-Levi Laestadius bli bjudna på i fortsättningen, på Stockholms Stadsteater. Just nu är man på Stockholms Stadsteater i full färd med att repetera Fårakällan, av den spanske klassikern Lope de Vega, säger Sveriges Radios programpresentatören år 1956.

I mitten av 1960-talet debatterades det i pressen att Stadsteatern borde ut till folket. Huvudscenen kunde man placera i det nya Kulturhuset, men man borde också ha scener i Farsta och Järvafältet. Av detta blev det inget, men i dag har Stockholms Stadsteater i alla fall en filial i Skärholmen, där man spelar teater för en ung publik.

När det gäller att nå ut till en bred publik, ser teaterchefen Benny Fredriksson en utmaning i att locka fler män till teatern, men också att försöka nå ut till fler personer med invandrarbakgrund.

– Tio procent har annan bakgrund än nordisk, och det kan ju självklart också bli mycket bättre. Om vi av olika skäl inte ger möjlighet till att folk som kanske vill ta sig in hit kan göra det. Vad är det då vi själva kan göra för att göra lägre trösklar så att man kan känna sig inbjuden till Stadsteatern? Och det jobbar vi ju dagligen med, och där tycker jag vi blir bättre och bättre, men vi har fortfarande väldigt mycket kvar att göra, säger Benny Fredriksson.

1975 grundade regissören och dramatikern Suzanne Osten Unga Klara, en scen för teater med barns och ungas villkor i fokus, som har uppmärksammats stort genom åren.  Sedan 2009 är Unga Klara en självständig enhet, men Suzanne Ostens ankomst till Stockholms Stadsteater nämner Benny Fredriksson som en av de viktiga punkterna i teaterns historia. En av hennes mest klassiska uppsättningar är "Jösses flickor" från 1974, som handlar om kvinnorättsrörelsens historia.

Förutom Suzanne Osten framhåller Benny Fredriksson ett antal andra personer som varit extra viktiga: Hjalmar Mehr, som var den som drivande att teatern blev till, Vivica Bandler, som var teaterchef 1969-1980 och ville upplösa gränsen mellan scen och salong, och involvera publiken mer. Och Jan Bergquist och Helge Skoog, som på 1970-talet drev ett helt nytt sätt att göra teater på, med "buss på stan", där publiken fick åka buss genom stan och fick sätta sig in i frågor om kommunalpolitik och stadsplanering. Helge Skoog startade senare också den populära Soppteatern, där man under sin lunchtimme blir serverad både soppa och teaterkonst.

– Utan dem hade teatern inte sett ut, tror jag i alla fall, som den ser ut idag, säger Benny Fredriksson.

Stadsteaterns placering i Folkets Hus skulle egentligen inte bli så långvarig, men av olika anledningar drog det ut på tiden. Men till slut, i september 1990, flyttade man in i de nuvarande lokalerna i Kulturhuset vid Sergels torg, efter 55 års diskussion och 43 års planerande.

Och i dag firar alltså Stockholms Stadsteater sin 50:e födelsedag, och det med premiären på Nobelpristagaren Harry Martinsons stora rymdepos Aniara, från 1956.  Aniara är ett av 1 000 rymdskepp som evakuerar människorna till Mars och Venus efter att jorden blivit förgiftad. Men just rymdskeppet Aniara kommer ur kurs efter att ha kolliderat med en asteroid, och ombord inser de 8 000 passagerarna snart att det inte finns någon räddning. Benny Fredriksson tycker att Aniara är en av de stora svenska berättelser som skrivits under 1900-talet.

– Harry Martinson skrev Aniara för att han ville beskriva vad händer med mänskligheten om vi själva håller på att förgöra den, och kan vi göra något annat, kan vi välja en annan väg?

Om framtiden säger Benny Fredriksson att den bästa tiden är nu, eftersom man inte kan slå sig för bröstet och leva på sina framgångar från förr. Utan varje dag måste vara en utmaning för teatern, för att fortsätta vara i utveckling, och bli påverkade av publiken.

– Vi har hela tiden känt oss ifrågasatta, på ett bra sätt. Att vi hela tiden, både internt och i branschen, politiken, publiken har hela tiden varit i dialog med stadsteatern, och det gör att vi hela tiden är i utveckling. Där en teater som Dramaten, som har funnits i 200 år, har, på gott och ont, en slags självklarhet i att vad som än händer så kommer Dramaten alltid bestå. Medan det inte är så säkert att Stadsteatern kommer bestå, om inte vi i framtiden har en relation till vår publik, säger Stockholms Stadsteaters chef Benny Fredriksson.

Reporter: Ingrid Forsberg. Publicerat: 21/10-2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".