Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stark kritik mot rättegång mot kurdiska politiker

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 17.14
"Turkiet är fortfarande ingen rättsstat"
(2:31 min)
Säkerhetspersonal bevakar domstolsbyggnaden i Diyarbakir, Turkiet, där rättegången mot 150 kurdiska politiker pågår. Foto: AP Photo/Hurriyet/Scanpix.

Svenska Advokater utan gränser dömer ut rättegång mot kurdiska politiker i Turkiet som politiskt. Rättegången mot 151 kurdiska politiker och aktivister, bevakas av en delegation med svenska riksdagspolitiker och Advokater utan gränser.

Luise Gunvén från Advokater utan gränser är nyligen hemkommen från den kurdiska staden Diyarbakir i Turkiet där rättegången äger rum.

– Det omedelbara intrycket vi fick är att det här är ett rent politiskt rättegång som är förklädd till ett kriminalfall. De 151 personerna råkar samtidigt utgöra den högsta ledningen i partiet. Så för oss står det helt klart att det här är ett sätt att komma åt ett demokratiskt och legitimt parti, säger Luise Gunvén.

Partiet som Luise Gunvén pratar om är det kurdiska Freds- och demokratipartiet, BDP, som har 20 ledamöter i det turkiska parlamentet.

Inte sedan militärjuntans dagar i början av 1980-talet har man skådat en rättegång med så många åtalade samtidigt. Många i och utanför Turkiet kallar det för massrättegång. I dag sitter över ett tusen av det kurdiska partiets medlemmar i fängelse, bland dem många borgmästare, som greps strax efter att de gått segrande ur de lokala valen våren 2009.

Det turkiska regeringspartiet AKP hade då mobiliserat för att vinna stort i de kurdiska provinserna men backade istället. Och segerjublet hos det kurdiska partiet BDP varade inte länge. Redan någon vecka efter valet genomfördes massarresteringar i hela landet. Ytterligare en arresteringsvåg drabbade partiet i höstas när den turkiska regeringen backade från sina löften om att lösa den kurdiska frågan genom reformer.

I rättegången har åklagarens huvudanklagelse varit att de åtalade kurdiska politikerna har kopplingar till PKK-gerillan. Men Louise Gunvén menar att den bevisning som presenterats mot de åtalade bryter mot grundläggande rättsliga principer.

– Husrannsakan och telefonavlyssningar har genomförts utan formellt beslut från åklagare, och husrannsakan har utförts utan att ha civila vittnen närvarande, som krävs enligt lag, och istället hade man låtit poliser vara vittnen. Och det är ju inte objektiva vittnen om man säger så, säger Louise Gunvén.

Turkiet som är kandidatland till EU har fått beröm för en rad reformer på senare år. Louise Gunvén är därför besviken på att inte företrädare för den svenska regeringen och EU fanns på plats på en rättegång som säger mycket om Turkiet, enligt henne.

– Det är fortfarande ingen rättsstat. Man följer fortfarande inte de principer som finns inskrivna i lagen. Utan man går bortom och utöver det för att kunna genom kriminella rättegångar, genom brottmålsrättegångar, uppnå egna politiska mål och syften, säger Louise Gunvén från Advokater utan gränser.

Reportrar: Zana Schiroyi och Nazanin Mahmoud. Publicerat: 21/10-2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".