Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alby-bor skapar gemensamt konstverk i parken

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 11.21
"Vi ville lämna ett avtryck i parken"
(3:38 min)
1 av 2
En solklocka i mosaik växer fram. Foto: Ingrid Forsberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Riad skapar FC Barcelonas flagga.

I Alby, söder om Stockholm, ska parken få ett konstverk av mosaik som skapats av invånarna själva. I fredags var det workshop i Alby Centrum.

En av dem som var med och skapade var Victoria, som berättar vad hon gjorde för motiv.

– Stjärnor, lite blommor. Sedan kommer det komma till ett hjärta också. Man tar en tång, så tar man en mosaikbit och så ska man sätta i dem i själva teckningen man har ritat. Så det är inte så svårt, säger hon.

Det knackas och knipsas när en solklocka av mosaik växer fram i Alby Centrum. Mosaiken ska monteras, för alla att se, i Alby-parken som håller på att rustas upp, och ska nyinvigas den 10:e november.

Själva starten på projektet med mosaiken var att en grupp tjejer i 14 till 18-årsåldern, som egentligen främst håller på med dans, blev inbjudna att vara med och påverka hur parken ska se ut. En stadsplanerare som skulle bygga om Alby-parken bjöd in tjejerna till en workshop för kvinnor från Alby, för att bland annat planera hur belysningen skulle vara, för att det skulle kännas säkrare att vara i parken på kvällen när det är mörkt.

Emma Dominguez är projektledare på Botkyrka Community teater och dans, och fritidsledare på Alby fritidsgård, och jobbar med tjejgruppen.

– Så tänkte de: hur kommer andra få veta att vi varit här och påverkat? Och då tänkte de att vi kan lämna ett avtryck i parken, så då kom vi överens alla tillsammans om att vi skulle lämna en skulptur. Och sen tänkte tjejerna att det blir lite tråkigt om det bara är vi som gör den, vi vill ha med alla i Alby, eftersom parken ju är allas. Så de kom vi fram med idén om mosaiken. För då kan verkligen alla som är med lägga sina bitar, och bygga den här skulpturen tillsammans, säger Emma Dominguez.

På golvet i Alby Centrum ligger den påbörjade mosaik-klockan i glada färger. Bredvid står Alby-bor och jobbar koncentrerat med skärvor av färgglada kakel-plattor som de gör mönster och bilder av. Riad gör till exempel flaggan för sitt favorit-fotbollslag.

– Jag har gjort ett fotbollsklubb-märke. Messi, du vet, det laget som han spelar i. Det är fotbollsspelaren som jag gillar, säger han.

Anna Viklund och Anna Klara Åhrén är konstproducenter, mosaikkonstnärer och pedagoger. De leder arbetet, och hjälper till och visar hur man kan göra. De säger att mosaik är perfekt för att alla kan vara med, oavsett förkunskap och ålder. Och även om man bara lägger till en liten bit så har man varit delaktig i slutresultatet. De har tidigare gjort liknande projekt på andra platser i landet, och Anna Viklund hoppas nu på att det ska bli fler.

– I storstäder finns det ju otroligt mycket betong-ytor som inte används till någonting, och som är ganska tråkiga. Och de är perfekta platser för oss att göra mosaik på. Många tunnlar, och småytor som ingen lägger märke till. Som nu är en ganska tråkig yta, men som skulle kunna bli en fantastisk konstinstallation, säger Anna Viklund.

Syftet med mosaik-projektet är att ge en möjlighet till de som bor i Alby att få vara med och utsmycka sitt eget område för att känna sig delaktiga i hur deras boende-område ser ut. Men för tjejerna i dansgruppen, som startade hela projektet, har det också betytt andra lärdomar. Josefin Mourad är en av tjejerna, och hon berättar vad som varit det bästa med projektet.

– Vi har lärt oss samarbeta, att man inte bara är självisk. Vi har umgåtts, och vi har gjort massa grejer. Vi har varit hemma hos varandra, och lagat mat tillsammans. Vi har fått våra åsikter att bli hörda, och jag hade aldrig tänkt att jag skulle få min åsikt hörd. Och man har lärt sig ganska mycket, om självförtroende och så, säger Josefin Mourad.

Mosaik-projeket har finansierats av Botkyrka Byggen, Botkyrka Kommun och Alby Områdesgrupp.

Reporter: Ingrid Forsberg, SR International. Publicerat: 25/10-2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".