Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rödgrön paus: "S behöver diskutera fritt"

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 15.48
"Man fortsätter ju att samarbeta"
(4:54 min)
Ingen dramatik i rödgrön paus, tycker Anne-Marie Lindgren

Knappt två år efter att de tre rödgröna partierna inledde sitt nära samarbete, tar nu samarbetet en paus.

I måndags la Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern lagt fram sin gemensamma budgetmotion. På tisdagen meddelade ledarna för alla tre partier att samarbetet kommer att ta sig lösare former.

– Ett naturligt steg, anser Anne-Marie Lindgren som är utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja.

– Jag tycker inte det är vare sig särskilt dramatiskt eller förvånande. Om jag tolkar det man säger rätt, och jag tycker att det är ganska tydligt på den punkten, så fortsätter man ju att samarbeta i de frågor där man kommit ganska långt och där man har en gemensam inriktning, säger Anne-Marie Lindgren.

Visserligen ska de rödgröna fortsätta träffas en gång i veckan, men samarbetet - såsom det såg ut under valrörelsen - är lagt på is tillsvidare. Till exempel släcks den gemensamma rödgröna hemsidan på nätet ned.

Något annat hade varit olyckligt, säger Anne-Marie Lindgren, eftersom det framför allt inom Socialdemokraterna pågår en uppslitande intern eftervalsprocess. En kriskommission är tillsatt, en extrakongress kommer att äga rum nästa år, och det kräver mycket uppmärksamhet just nu, säger Anne-Marie Lindgren.

– Det är väldigt svårt att parallellt med en sådan intern process, där man ändå vill och behöver få diskutera tämligen förutsättningslöst, samtidigt hålla på och förhandla med andra partier, och kanske då också kompromissa med egna ståndpunkter som fortfarande är föremål för intern diskussion.

Det var på tisdagen som de tre partiernas ledare meddelade att det intensiva samarbetet tar en paus, knappt två år efter att det rödgröna samarbetet sjösattes.

Då - under hösten 2008 - hade först Socialdemokraterna och Miljöpartiet annonserat ett nära valsamarbete, men efter protester från Vänsterpartiet och även delar av Socialdemokratin, skapades trepartisamarbetet i december. Det resulterade i två gemensamma budgetmotioner, ett valmanifest och en rad gemensamma utspel, men väljarnas dom blev hård.

Valförlusten var tydlig. Socialdemokraterna minskade med över 4 procententheter.

– Formen för det rödgröna, såsom det såg ut fram till valet, och som vi inte fick förtroende för av väljarna, det gör en paus, men umgänget och utvecklandet av politiken fortsätter, men i andra former än de gjort tidigare, sa S-ledaren Mona Sahlin på tisdagen.

Regeringen känner säkert lättnad efter beskedet igår. Med Sverigedemokraterna som tungan på vågen i riksdagen, behöver man söka stöd över blockgränsen för många av sina förslag. Med ett lösligare rödgrönt samarbete lär det nu bli enklare att göra upp med enskilda partier - och då framför allt Miljöpartiet - i riksdagen.

Men även inom Socialdemokraterna applåderas pausen i samarbetet. När TT igår frågade runt bland S-distrikten var det många som gjorde tummen upp. Det är "viktigt att nu arbeta fram vårt varumärke som socialdemokrater", sa till exempel Raimo Pärssinen, distriktsordförande från Gävleborg.

Även Anne-Marie Lindgren ser en genomgripande idédiskussion inom det Socialdemokratiska partiet som helt nödvändig.

– Det har faktiskt under ganska lång tid funnits en vilsenhet i partiet, hur man orienterar sig i dagens värld. Partiet är otydlig i sin profil.

Däremot håller hon inte med dem som ser hela det rödgröna samarbetet som ett strategiskt misstag. Med en samlad borgerlighet var det nödvändigt för även den rödgröna oppositionen att ena sig, menar hon, och hon ser inte heller Mona Sahlins ledarskap som avgörande för valförlusten. Det var politiken i sig, otydligheten med vad man ville, som fällde oppositionen, säger hon.

– Det grundläggande problemen är andra än de som har med det rödgröna samarbetet eller personfrågor att göra. Det handlar om en vacklande politisk linje. Det var ganska tydligt i valrörelsen att många väljare faktiskt undrade vad som är skillnaden gentemot borgerligheten. Välfärd före skattesänkningar, samtidigt som vi själva går ut med stora skattesänkarkrav, det är inte konstigt om folk blir lite förvirrade.

Mycket kan hända fram till nästa val, säger Anne-Marie Lindgren. Men hennes tips är ändå att det tätare rödgröna samarbetet, med en gemesnam valplattform och så vidare, kommer att återuppstå, om den borgerliga alliansen går till val lika enad som den är nu.

Men osäkerheten är stor. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson ser det inte alls som självklart att det rödgröna samarbetet blir lika intensivt i valrörelsen 2014.

– Det måste man bestämma då. Det kan vara en helt annan situation då, om tre år än det är idag. Så det kan man inte föregå i dagsläget, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Reporter: Anders Ljungberg, SR International. Publicerat 2010-10-27.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".