Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
AGHANISTAN

Från stridande till stödjande i Afghanistan

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 17.31
"Ibland kallar vi det att föra över ägarskapet"
(3:39 min)
Mona Sahlin (S), Fredrik Reinfeldt (M), Peter Eriksson (MP). Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Den svenska insatsen i Afghanistan kommer att övergå från stridande förband till en mer stödjande roll före utgången av 2014. Det framgår av den överenskommelse som regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har slutit och som presenterades på måndagen.

Sverige tar ett steg tillbaka, sa statsminister Fredrik Reinfeldt på den gemensamma presskonferensen på måndagen.

-- Ibland kallar vi det att föra över ägarskapet på afghanerna själva, på rättsväsende, på säkerhetsstyrkor, på civil ledning i Afghanistan och vi allteftersom får en mer stödjande roll, sa Frerik Reinfeldt.

Överenskommelsen är tänkt att täcka hela mandatperioden. Ambitionen är att förändringen ska vara genomförd 2014. Nästa år ska den befintliga styrkan vara densamma, ca 500 soldater, men 2012 ska en minskning kunna inledas. Då vill man att en civil ledning ska kunna ta över och leda den svenska insatsen. Även efter 2014 ska svenska militärer dock kunna stanna kvar för fortsatta utbildningsinsatser.

Miljöpartiets Peter Eriksson är nöjd med överenskommelsen.

– Den här förändringen ska ske inom de närmaste åren, och redan 2012 ska vi kunna se konkreta resultat som kan möjliggöra en minskning av de stridande trupperna. Den gemensamma ambitionen är att den här processen ska vara avslutad senast 2014. Vi är också överens om att tillsätta en civil ledning för den svenska insatsen från 2012, vilken innebär en tydlig markering av ett skifte i strategin och ett ökat fokus på civila insatser de närmaste åren. Vi är överens om ett ökat bistånd inom en rad områden, t ex hälsovård, infrastruktur och bekämpning av korruption, sa Peter Eriksson.

För att utveckla biståndet har de tre parterna också kommit överens om att tillsätta en gemensam arbetsgrepp under biståndsminister Gunilla Carlsson, för att arbeta fram det nya biståndet dit.

Det var den så kallade Kabulkonferensen som tidigare i år slog fast att 2014 är det år när de internationella styrkorna ska lämna över säkerhetsansvaret till afghanska myndigheter.

– Men det förutsätter de andra delar vi sade; läget på marken och att vi når framgång i den här strategin. Det är därför vi behöver vårda den här överenskommelsen. Jag kan tänka mig att vi då får en diskussion där vi går från att vara stridande insatser till mer stödjande, dvs en fortsatt närvaro, men med en förändrad uppgift och det är också därför vi talar om långsiktighet och jag vill gärna uttrycka att det här inte bara är Sveriges ambition, det här är en diskussion som förs i alla de 47 länder som är närvarande och det här är den övergång man önskar se, sa Fredrik Reinfeldt.

I en dryg vecka har diskussioner förts för att nå en uppgörelse inför den proposition om Afghanistaninsatsen som regeringen ska lägga fram på torsdag. Eftersom alliansen inte har egen majoritet har regeringspartierna varit tvungen att söka stöd hos andra partier och därför fört samtal med de rödgröna. Även Vänsterpartiet var alltså med från början, men partiledaren Lars Ohly meddelade i morse att hans parti hoppat av förhandlingarna.

– Det är bara att beklaga att de inte såg det som möjligt att vara med också nu. De tyckte att steget är för långt helt enkelt och det beklagar jag, samtidigt som de partier som nu vill och vågade vara med att ta ansvar också vågade vara med och förflytta sig, för att nånting har hänt sedan den 19 september, när vi hade vår rödgröna överenskommelse; nämligen att vi förlorade valet, men behovet av en uppställning långsiktigt kvarstår, därför står vi tre här idag, sa Mona Sahlin vid måndagens presskonferens på regeringskansliet Rosenbad.

Reporter: Jenny Hallberg, SR International. Publicerat 2010-11-01.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".