Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Afghanistanuppgörelse får V att vilja gå egen väg

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 15.40
MP: Det är ungefär samma överenskommelse
(3:41 min)
Margaretha Löfgren (V), Västerbottens län, litar inte helt på Socialdemokraterna och Miljöpartiet längre. Foto:Mats Andersson/Scanpix.

Efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet valt att göra upp med regeringen om den svenska Afghanistaninsatsen, kommer krav inifrån Vänsterpartiet om att man tydligare borde gå fram på egen hand. Margaretha Löfgren i Västerbottens län är en av de distriktsordföranden som vill att partiets profil ska bli tydligare.

– Jag tror att vi tjänar på att vi får stå på våra egna ben också, att vi litar på oss själva.

Kan man lita på socialdemokrater och miljöpartister efter det här?

- Ehhh... Man ska nog inte vara naiv och blåögd, man ska nog vara lite mer... nej, inte fullt ut inte.

Nästan tre fjärdedelar av de 24 distriktsordföranden som Dagens Nyheter har talat med säger att Vänsterpartiet tydligare måste gå sin egen väg.

Rundringringen gjordes i samband med att det på måndagen blev klart att Vänsterpartiet hoppat av de rödgröna förhandlingarna med regeringen om den svenska Afghanistaninsatsen. Mitt på dagen presenterades ju också uppgörelsen, som bland annat innebär att Sverige ska övergå från att bidra med stridande förband till att få en mer stödjande roll före utgången av 2014.

Miljöpartiets Peter Eriksson ansåg att uppgörelsen i mycket liknade den överenskommelse som de rödgröna partierna slöt i valrörelsen, och där det sas att den svenska militära insatsen skulle avslutas senast 2013.

– Nu är det tydligt att Sverige går in i en ny fas, med en nya strategi där vi satsar mer på bistånd och att vi har en övergång från stridande trupper till stödjande och civila insatser. Det är ungefär samma överenskommelse som vi skulle ha gjort på den rödgröna sidan om vi fått möjlighet att regera. Skillnaderna är ganska små, sa Peter Eriksson.

Men det här tolkningen tillvakavisade Vänsterledaren Lars Ohly, när han frågades ut i Sveriges Televisions morgonsoffa på tisdagen.

– Det är väl det som är mest besvärande att man försöker låtsas som att det här är i närheten av den rödgröna överenskommelsen som vi gick till val på. Det är det inte. Vi hade fyra saker som den här överenskommelssen saknar. Det var ett tydligt startdatum för tillbakadragande av trupp, ett tydligt stoppdatum för den svenska insatsen, mer konkreta biståndsinsatser och ett byte från en militär till civil strategi. Inget av det finns med i den här överenskommelssen, säger Lars Ohly.

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu väljer att överge den rödgröna uppgörelsen kan få konsekvenser för det framtida rödgröna samarbetet i stort, enligt Lars Ohly. Afghanistaninsatsen var ju trots allt en av de frågor där de rödgröna hade bestämt sig för att hålla ihop.

– Efter valet var vi överens om att vi skulle vårda fyra saker under hösten. Det var talmansvalet, skolfrågan, en budgetmotion och Afghanistanfrågan. Och det är självklart att samarbetet påverkas väldigt negativt när man inte ens håller det man sagt efter valet. Det här är inte bra för ett förtroendefullt samarbete, sa Lars Ohly till SVT.

Ändå är det för tidigt att dra några slutsatser av vad det här kommer att innebära för det rödgröna samarbetet, säger Lars Ohly.

Många av partiets toppnamn ute i landet är i alla fall inne på att Vänsterpartiet tydligare måste visa upp sin egen politik. Alexander Lowejko är distriktsordförande i Jönköpings län, och även om han hoppas att det rödgröna samarbetet kommer att leva vidare, så säger han att det nu är viktigt för Vänsterpartiet att tydligare visa sin egen profil.

– Vi försökte ha ett samarbete som vi inte fick väljarnas förtroende för. Och därför tror jag att vi måste vara tydligare med vad de olika partierna tycker. Jag tror att vi kan få mer förtroende om vi fortsätter att vara det tydligaste vänsteralternativet som står på de svagas sida och arbetar för välfärd och jämställdhet, och feminismen måste vi lyfta fram mer tror jag, säger Alexander Lowejko som är Vänsterpartiets distriktsordförande i Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".