Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KVINNOMISSHANDEL

Bruten isolering vägen ur misshandel

Publicerat tisdag 15 februari 2011 kl 16.45
Hon knuffades från en balkong på femte våningen.
(3:43 min)
Manifestation mot kvinnomisshandel. (Fotot är arrangerat). Foto:Stig-Åke Jönsson / SCANPIX.

Förra året anmäldes tusentals fall av misshandel mot kvinnor i Sverige. Många av de drabbade kvinnorna har utländsk härkomst. På grund av social isolering, och psykisk och fysisk våld har många av dessa kvinnor inte fått något stöd och skydd av myndigheter eller frivilliga organisationer.

Rita Olovson, svensk-libanesisk är författare till "Vägen Ut", en skrift på arabiska, vars syfte är att bryta kvinnornas isolering och ge utförlig information om hur de kan få skydd i det svenska samhället. Situationen är skrämmande för många kvinnor med utländsk härkomst , säger Rita Olovson

– Jag träffade en gång en kvinna, hon hade  kanske varit ett år i Sverige. Då berättade hon att hennes man var redan sambo med en svensk kvinna. När hon kom då bad mannen henne att passa hans barn. Hon försökte skilja sig men han ville inte. Då knuffade mannen henne från en balkong på femte våningen. Hon lagt på sjukhuset tre månader. Hon fick hjärnskador, har tappat delar av minnet, det var jätteläskigt, säger Rita Olovson.

Rita Olovson driver "Kvinnojouren Stina" tillsammans med en kollega sedan fyra år tillbaka, den enda som finns i Järfälla kommun. Jouren kan ta emot upp till sex kvinnor med sina barn på deras skyddsboende. Under 2010 fick kvinnojouren besök av omkring 250 kvinnor som blev utsatta av olika typ av våld i nära relationer. Rita Olovson föddes i Libanon och där fick hon också se hur kvinnorna misshandlades av deras män. Liknande exempel har hon funnit här i Sverige, bland andra bland arabisktalande kvinnor. Då blev hon riktigt medveten om de olika brott som kvinnorna drabbas av. Hon samlade då all information som finns tillängligt om kvinnofrid vid olika myndigheter och kvinnoorganisationer. Med stöd från Stockholms länsstyrelse lyckades hon samla i en enda informationsskrift det som kan hjälpa andra kvinnor att få skydd och stöd, borta från de våldsamma männen.

– Många organisationer har inte arabisktalande personal. Det gäller inte bara i Järfälla det gäller i hela Sverige. Då kan kvinnorna få den här informationen oberoende av var dem än befinner sig.  Även om personal kan inte språket då kan man lämna den här boken. Då kan den här kvinnan få en chans att få information om samhället, att få veta sina rättigheter, säger Rita Olovson.

I skriften "Vägen Ut" har Rita Olovson skrivit om vad en kvinnojour är, om socialtjänstens roll, kvinnofridslinje, lagar, polisanmälningar, vad händer under en rättegång, om skilsmässa, migrationsfrågor, osv.

– Vissa kvinnor tänker inte att de är utsatta för brott. De säger:"Min man har rätt att slå mig". Det är inte rätt. Vi är i Sverige och du har lika rättigheter som din man. Många kvinnor blir utsatta så fort de kommer till Sverige. Jag har träffat många kvinnor som berättar "det är den första gången som min man slår mig efter en månad i Sverige. Det var första gången som jag blev slagen", berättade kvinnor till Rita Olovson.

Sammanlagt har anmälts drygt 27 000 fall av misshandel mot kvinnor över 15 år under 2010 i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).  Och i genomsnitt dödas 16 kvinnor varje år av en man som hon har eller har haft en nära relation till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".